Όπως έχει αποκαλύψει το Radar.gr, ο «εξαφανισμένος» από τον Φεβρουάριο του 2020 επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος τότε εγκατέλειψε την Ελλάδα και δεν ξαναήρθε ποτέ (παρά τις διαρροές ότι δήθεν διέμενε σε απομονωμένη βίλα του Πόρτο Καρράς για να μην τον βλέπει κανείς αλλά και να μην έρχεται σε δις ζώσης επαφή με κανένα), φέρεται να έχει αποφασίσει να προβεί σε εκποίηση των προβεβλημένων περιουσιακών του στοιχείων στη συμπρωτεύουσα και ειδικότερα στην πώληση του 71,85%  των μετοχών του ΟΛΘ που εμμέσως ελέγχει διά τρίτων εταιρειών, αφού προηγουμένως απέκτησε και το ποσοστό των Γερμανών συνεταίρων του στην κυπριακή εταιρία που με τη σειρά της ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΘ!

Για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι γνωστό πως η απόκτηση του από τον Ρώσο επιχειρηματία προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση των ΗΠΑ, που εκδηλώθηκε απευθείας από τον Λευκό Οίκο προς το Μαξίμου, είτε διά μέσω της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του απερχόμενου την ώρα τούτη πρέσβη Τζέφρι Πάιατ!

Και η αντίδραση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών έχει να κάνει με λόγους γεωπολιτικούς που σχετίζονται με την εκπεφρασμένη πρόθεση της Μόσχας να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο θάλασσα!

Άλλωστε, για το μείζον ζήτημα των ελληνικών λιμένων τοποθετήθηκε κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο ομογενής Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της πώλησης των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, που βγαίνουν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και των υπολοίπων!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιβάν Σαββίδης έχοντας συνειδητοποιήσει πλέον την αναγκαιότητα, για πολλούς και ποικίλους λόγους, να απεμπλακεί από τον ΟΛΘ, φέρεται να έχει μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με ξένους επενδυτές που έχουν δείξει ενδιαφέρον να αποκτήσουν την πλειοψηφική συμμετοχή του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

Καλά πληροφορημένες πηγές, με  βαθιά γνώση των πραγμάτων σε προσκήνιο και παρασκήνιο, διαβεβαιώνουν ότι την ώρα τούτη βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ Ιβάν Σαββίδη και κοινοπρακτικού σχήματος που αποτελείται από Αμερικανούς επενδυτές καθώς και Αγγλικό fund (το οποίο κατά τις ίδιες πληροφορίες βρίσκεται σε αναζήτηση εγχώριου στρατηγικού συμμάχου -local partner-)!

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ομαλά, σε απόλυτη μυστικότητα, με πρόθεση να τα βρουν!!!

Όσον αφορά το ύψος του τιμήματος για το 71,85% του ΟΛΘ που έχει μπει στο τραπέζι, οι πληροφορίες λένε πως κατά τις πρόσφατες συζητήσεις εκπροσώπων του Ρώσου επιχειρηματία με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διατυπώθηκε η πρόθεση Σαββίδη να πουλήσει τις μετοχές του ΟΛΘ με τίμημα κατά 10% υψηλότερο από αυτό που τις απέκτησε, για να αποκομίσει μια εύλογη υπεραξία!!!


Μετά το «ναυάγιο» με Τρ. Πειραιώς η HSBC στην «αγκαλιά» πρώην τραπεζίτη και συνεταιριστικής τράπεζας!

Μετά την αποκάλυψη που σας έκανα ότι «χάλασε» η δουλειά της Τρ. Πειραιώς με την HSBC (και αφού ενδιαμέσως βγάλαμε την είδηση ότι η JP Morgan ήρθε σε συμφωνία απόκτησης των μετοχών μειοψηφίας της Viva Wallet, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μέσα στη μέρα), θα σας δώσω κάποιες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το ποιον μιλάει η HSBC και είναι κοντά σε big deal!

Η αμερικανική τράπεζα λοιπόν, με τις καταθέσεις ύψους 1,69 δις. ευρώ στην Ελλάδα, αγαπημένη των Ελλήνων εφοπλιστών λόγω υποκαταστημάτων σε Σιγκαπούρη, Κίνα και Βραζιλία όπου κυρίως δραστηριοποιούνται, αφού οδηγήθηκε σε ναυάγιο διαπραγματεύσεων πρώτον με την Eurobank και τώρα με την Τρ. Πειραιώς και αφού τον Δεκέμβριο η Εθνική είχε αρνηθεί να υποβάλει πρόταση, βρήκε ευήκοα ώτα σε συνεταιριστική τράπεζα όπου φέρεται να εμπλέκεται μετοχικά πρώην πανίσχυρος τραπεζίτης!

Ο οποίος προφανώς επιδιώκει να κάνει ηχηρό come back στο τραπεζικό σύστημα και να δώσει το στίγμα των προθέσεων του, απαλλαγμένος πια και τυπικά από «αμαρτίες» του παρελθόντος!

Οι πληροφορίες λένε πως με την HSBC οι επαφές είναι σε καλό δρόμο!

Προφανώς η συγκυρία ευνοεί καθώς ο …πρώην τραπεζίτης που επιδιώκει να γίνει ξανά «νυν», και εξειδικευμένο τραπεζικό προσωπικό χρειάζεται, άρα θα κρατήσει τα 334 άτομα της HSBC, αλλά και υποκαταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θέλει, άρα δεν χρειάζεται να κλείσει τουλάχιστον όλα από τα 15!

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε δυνητικά να επιταχύνει τις εξελίξεις και υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε deal, καθώς εάν δεν προβεί σε απολύσεις και δεν κλείσει καταστήματα, τότε θα απαιτήσει πολύ λιγότερα και ίσως τα μισά από τα 150-180 εκατ. που ζητούσε από την HSBC η Τρ. Πειραιώς! Με ένα ποσό κοντά στα 70-80 εκατ. ευρώ η δουλειά θα μπορούσε να κλείσει! Λέτε;


Οι δορυφόροι των 200 εκατ. οι υπουργοί μεσάζοντες και τα ραντεβού

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 την διαδικασία για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων (ΕΠΜΔ) συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ!

Στόχος είναι να κατασκευαστεί, να τεθεί σε τροχιά και να λειτουργήσει, ένας αριθμός έξυπνων μικρών δορυφόρων για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρατήρηση γης για χρήσεις σε τομείς όπως η πολεοδομία και η χαρτογραφία, για υπηρεσίες στην ναυτιλία και την γεωργία, αλλά και σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, όπως η φύλαξη των συνόρων για παράδειγμα!

Το έργο για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έχει εξασφαλιστεί!

Το έργο για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος τριετίας, ενώ βάσει της συμφωνίας Ελλάδος – ESA, οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, όταν δεν έχουν!

Υπό αυτή την έννοια θα περίμενε κανείς την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο των 200 εκατ. ευρώ από φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους υψηλής τεχνολογίας, με εξειδίκευση και εμπειρία!

Ωστόσο, πέραν των γνωστών εξειδικευμένων υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς αυτούς, στην υπόθεση των μικροδορυφόρων των 200 εκατ. ευρώ, έχει εμφανιστεί «κάθε καρυδιάς καρύδι»!!!

Νταραβεριτζήδες, μεσάζοντες – ενδιάμεσοι και γνωστά λαμόγια της πιάτσας που παριστάνουν τους ατζέντηδες πάσης φύσεως προγραμμάτων, ξαφνικά από το πουθενά θέλουν να υφαρπάξουν τα 200 εκατ. του προγράμματος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για το λόγο αυτό βάζουν «λυτούς και δεμένους» να παρέμβουν για λογαριασμό τους, ασκώντας πιέσεις!

Οι πληροφορίες λένε πως σε πολλούς και διάφορους νταραβεριτζήδες – επιχειρηματίες της πιάτσας, «βάζουν πλάτη» συγκεκριμένοι υπουργοί, ειδικά ένας, που θεωρητικά διαθέτει δύναμη και επιρροή στα υψηλά πατώματα της εξουσίας, ο οποίος φέρεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να απαιτεί από υπουργούς ραντεβού με (αεριτζήδες) επιχειρηματίες!

Η πιάτσα ήδη βοά! Όχι μόνο για τις θεσμικές παρεμβάσεις υπέρ συμφερόντων, αλλά κυρίως γιατί για κάποιους (ή για κάποιον) κατέχοντες θεσμικά κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, το νταραβέρι και το «σούρτα – φέρτα» και «πάρε δώσε» έγινε συνήθεια, για να μην πω επάγγελμα…