Η αξιοπιστία μιας χρηματιστηριακής αγοράς, κρίνεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο έλεγχος που κάνει ή δεν κάνει η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί των καθημερινών πράξεων για όλες ανεξαιρέτως τις εισηγμένες εταιρείες.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, σαφώς δεν είναι σημερινό, αν και έχει περιοριστεί σε σχέση με όσα τερατώδη συνέβαιναν παλαιότερα.
Πλην όμως και σήμερα παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα και μάλιστα σε μετοχές κορυφαίων εταιρειών, επί του προκειμένου επί της μετοχής του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με καταγγελίες χρηματιστηριακών εταιρειών, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονο και επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο.
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα συγκεκριμένης συνεδρίασης, κατά την οποία, ενώ η μετοχή του Οργανισμού κινείται όλη την ημέρα ανοδικά, έστω και με μικρές διακυμάνσεις πέριξ των 13,47 ευρώ και με όγκο περί τις 180.000 κατά μέσο όρο, στο τέλος κυριολεκτικά των συνεδριάσεων εμφανίζονται πωλητές με όγκο περί τις 70.000 μετοχές και ρίχνουν το χαρτί στα 13,37 ευρώ.
Και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται δυστυχώς σε πολλές συνεδριάσεις, προκαλώντας και ζημιά στην αξιοπιστία της αγοράς, ζημιά της μετοχής και ζημιά βεβαίως σε όσους επενδυτές πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρείας και τοποθετούνται σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά βλέποντας αυτά τα κερδοσκοπικά υποτιμητικά παιχνίδια απομακρύνονται από τη μετοχή του ΟΤΕ.
Το θέμα είναι και εδώ ότι η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μένει άπραγη, δεν ελέγχει π.χ. αν οι επίμαχοι κωδικοί είναι οι ίδιοι και απλώς περιμένει να γίνει κάποια καταγγελία, για να κινηθεί εκ των υστέρων και ως συνήθως, με καθυστέρηση μηνών και πολλές φορές ετών, να επιβάλλει ένα πρόστιμο, το οποίο πιθανότατα δεν θα εισπραχθεί και ποτέ