Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να τον βοηθήσουν και να δημιουργήσουν δημοσιονομική ανάσα για αργότερα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην τακτική επισκόπηση της οικονομίας των 20 χωρών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ ανέφερε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν άμεσα σε μια μεταρρύθμιση, που τώρα συζητείται, των δημοσιονομικών κανόνων και των κανόνων χρέους του μπλοκ που στηρίζουν την αξία του ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει «σφικτή» για να οδηγήσει τον πληθωρισμό εγκαίρως στον στόχο”, ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεση, την οποία παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στην ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών την Πέμπτη και δήλωσε ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σχεδόν εγγυάται άλλη μια κίνηση τον Ιούλιο και πιθανότατα κι άλλη στη συνέχεια.
Η αύξηση κατά 0,25% ήταν η όγδοη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τότε που εκτίμησε κακώς την ανθεκτικότητα των αυξήσεων των τιμών στις αρχές του περασμένου έτους και οδήγησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 3,5%, επίπεδο που έχει να δει από το 2001.
Να μειώσουν τις δαπάνες οι κυβερνήσεις
Το ΔΝΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βοηθήσουν την ΕΚΤ με περικοπές δαπανών, επειδή η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί συγκρατημένα φέτος και του χρόνου, παρά τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
“Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκατασταθεί ο δημοσιονομικός χώρος”, ανέφερε το ΔΝΤ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον Μάιο ότι τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης θα βελτιωθούν, με το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα να συρρικνώνεται στο 3,2% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να μειώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2024.
Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει επίσης να μειώνεται και η Επιτροπή το βλέπει στο 90,8% του ΑΕΠ για το σύνολο της ευρωζώνης φέτος, από 93,1% πέρυσι, και να μειώνεται περαιτέρω στο 89,9% το 2024.
Το Ταμείο κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποτρέψουν τον υπερβολικό δανεισμό των κυβερνήσεων.
Η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αργότερα την Παρασκευή, αλλά δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με το αν θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ετήσια μείωση του χρέους υποχρεωτική για όλους.
“Μια γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα στήριζε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα”, δήλωσε το ΔΝΤ.