Κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου, έναν μήνα δηλαδή πριν τις εσωκομματικές εκλογές, εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να καταλήξει στον οδικό χάρτη έως τις κάλπες.

Ακόμη, στην εισήγηση προτείνεται συνέδριο από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου με αντικείμενο έγκριση των υποψηφιοτήτων και κείμενο πολιτικής απόφασης, ενώ ως προς τις προϋποθέσεις για τις υποψηφιότητες αναφέρεται ότι θα απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

«Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων», σημειώνεται ακόμη.

Eιδικότερα, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας έχει ως εξής:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
  • Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
  • Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
  • Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
  • Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/102024.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», δύο εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση που οδήγησε στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, τέσσερα είναι τα βασικά επίδικα που θα απασχολήσουν το κόμμα:

• Αναμένεται οι τρεις βασικοί πόλοι να αναπτύξουν τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα ψηφίσουν τον εκλεκτό τους για την προεδρία. Ουσιαστικά θα δοθεί μια πρώτη άτυπη μάχη των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, του Παύλου Πολάκη, αλλά και των «87» που θα σκιαγραφήσουν το προφίλ του δικού τους εκλεκτού. Θα είναι μια διαδικασία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα μέλη της Κ.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν αντιδράσεις. Εκτός απροόπτου, πολύ σύντομα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος κατά πολλούς είναι πολύ κοντά στο να μπει στην κούρσα της διαδοχής.

• Οι πλευρές Κασσελάκη – Πολάκη αναμένεται να επιμείνουν οι διαδικασίες της εκλογής νέου αρχηγού να «τρέξουν» πιο γρήγορα. Δείγματα γραφής έδωσαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Χανιώτη βουλευτή να επιμένει στην αρχική εισήγησή του. Είναι σίγουρο πως η ψηφοφορία θα είναι πιο δύσκολη αυτή τη φορά, με την πλευρά Κασσελάκη να επιθυμεί να καταγράψει ένα καλύτερο ποσοστό από το 163-120. Θα καταγραφούν απουσίες, με στελέχη να εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν τις 100.

• Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το εάν το συνέδριο θα είναι καταστατικό ή όχι. Υπάρχουν πολλά μέλη που υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία για αλλαγές να πάει χαμένη. Ο Νίκος Παππάς είχε τονίσει πως «αν πάμε σε εκλογή προέδρου χωρίς να αποφανθούμε επί του καταστατικού, είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή». Οι «87» δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη, χωρίς να την απορρίπτουν εντελώς.

• Είναι σίγουρο πως για άλλη μία φορά θα τεθεί το θέμα των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα πλειοψηφία έκανε ένα βήμα πίσω στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας βλέποντας που ούτε για το πόθεν έσχες ούτε για τη διερεύνηση οφειλών προς το Δημόσιο το κλίμα ήταν θετικό. Από το περιβάλλον του τέως προέδρου δεν αποκλείεται να ξανατεθεί το θέμα του ποινικού μητρώου αλλά και της συλλογής 30 και όχι 50 υπογραφών.

Διαβάστε ακόμη: