Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:00 στην Κουμουνδούρου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά» ανέφερε κατά την εισήγηση του στο Εκτελεστικό Γραφείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναζητώντας βαλβίδες εξαέρωσης της εσωκομματικής έντασης, στον απόηχο του «εμφυλίου» στο κόμμα, αλλά και των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Επιχειρώντας «λίφτινγκ» στη δημόσια εικόνα του κόμματος, η παρουσία των στελεχών στη δημόσια σφαίρα θα περνά στο εξής μέσα από το Γραφείο Τύπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, αν και ζητούμενο παραμένει τι μέλλει γενεσθαι με τα προς διαγραφή στελέχη. Επιπλέον, μηχανισμό… εκτόνωσης προωθεί η Κουμουνδούρου, δημιουργώντας «εξομολογητήριο» στα κομματικά όργανα.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως «προτεραιότητα μας είναι να βρούμε ρυθμό. Σήμερα, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, και να βγούμε στην κοινωνία. Να αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του. Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους. Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου Σας καλώ όλους και όλες να κάνουμε το ίδιο. Να βγούμε όλοι μαζί στην κοινωνία. Να βγούμε στο δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο».

«Για να παράξουμε, επεξεργαστούμε και επικοινωνήσουμε» προσέθεσε, «συγκεκριμένες, συνολικές, αξιόπιστες, ρεαλιστικές απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες: ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, Στέγη, ασφάλεια, εθνικά θέματα».

«Γι’ αυτό έβαλα μπροστά τη δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων/Think tank» συνέχισε. «Η Διάνα Βουτυρακου ήδη έχει γίνει αποδέκτρια ενδιαφέροντος στο email της, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουμε τον isyriza, καθώς και εθελοντές, που θα είναι και εκλογικοί αντιπρόσωποι. Αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση των οργάνων, αλλά περισσότερη δημοκρατία. Όπως και την ενεργοποίηση και τον επανασχεδιασμό του isyriza, για να δώσουμε φωνή στα μέλη μας, να τα ενεργοποιήσουμε, να τα εμπλέξουμε στην παραγωγή πολιτικής. Να τα ακούσουμε» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης και γνωστοποίησε: «Σας ενημερώνω λοιπόν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα συλλογής βιογραφικών και δραστηριοποίησης εθελοντών».

«Έχω κλείσει ένα μήνα μόλις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, έτρεξα, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που στηρίζαμε. Έδωσα τη μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος» ανέφερε, λέγοντας πως «όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας».

«Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως «νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου».

«Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί» σχολίασε, λέγοντας ακόμη πως «από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ’ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας».

Συγκεκριμένα, «αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα» παρατήρησε.

Και προσέθεσε: «Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Μηχανισμός έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα

Όπως διαπίστωσε, «είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας ότι «οι όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα».

«Θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης» εξήγησε, λέγοντας ότι «το Εκτελεστικό Γραφειο συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή».

«Προτείνω να βγει σήμερα απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά» κατέληξε.

Αχτσιόγλου: Σοβαρή κρίση

Από πλευράς της, η Έφη Αχτσιόγλου, κατά πληροφορίες, τόνισε πως «υπάρχει σοβαρή κρίση στο κόμμα, η ανακοίνωση των διαγραφών το επιβεβαιώνει». «Την ευθύνη της ενότητας την έχουν άπαντες, αλλά κυρίως ο πρόεδρος» κατέληξε.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης του προέδρου να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Απόφαση η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και έντονων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ πριν από δύο ημέρες η κ. Αχτσιόγλου σε κοινή δήλωση με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο ζήτησαν σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και επίσπευσή του Συνεδρίου που έχει οριστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου.

 

Η συνάντηση με Τσακαλώτο

Νωρίτερα ζήτησε να αποσύρει τις διαγραφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Είχαμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο. Νομίζω ότι ήταν σε παρά πολύ καλό κλίμα» ανέφερε σε δήλωσή του, εξερχόμενος από την Κουμουνδούρου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητώντας ωστόσο από τον προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να ανακαλέσει τις διαγραφές.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «του εξήγησα όμως ότι, για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπάρχει καλό κλίμα, όσο υπάρχουν οι απειλές», γνωστοποιώντας ότι ο κ. Κασσελάκης «με άκουσε μάλλον με θετικό τρόπο».

Η πρώτη του Κασσελάκη στο Εκτελεστικό Γραφείο

Στην Εκτελεστική Γραμματεία συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μια σύνθεση «φιλική» προς τον νέο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη εσωκομματικών αναταράξεων, ειδικά μετά τις διαγραφές Σκουρλέτη-Φίλη-Βίτσα.

Πηγές της Κουμουνδούρου διαμήνυαν εχθές, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στην δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που με την πολιτική της οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης».

Διαβάστε ακόμη: