Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής, επέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τη διαχείριση της πανδημίας.

“Υπάρχουν δυο επιτροπές σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια θεσμική, η Επιτροπή Υγείας, με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων, η οποία έχει το έργο της γνωμοδότησης όταν λαμβάνονται αποφάσεις, π.χ. η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που την καταγγείλαμε ως αντισυνταγματική και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς”, επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος κάλεσε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να απαντήσει αν η Επιτροπή Υγείας όταν γνωμοδοτεί προς στην κυβέρνηση,κπ.χ. για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Κατρούγκαλος απευθύνθηκε στον Σωτήρη Τσιόδρα, παρατηρώντας ότι ο ίδιος έχει τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας του. “Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Σωτήρη Τσιόδρα: “Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν παρείχε η θέση αυτή άλλοθι στην κυβέρνηση να εκδυθεί των δικών της ευθυνών; Προφανώς δεν είναι δουλειά ενός καθηγητή Ιατρικής να αυξήσει τα λεωφορεία, αλλά πως προεξοφλήσατε εκ των προτέρων ότι τίποτε δε μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα;”.

“Η κυβέρνηση και εσείς εδώ φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα ΜΜΕ αναλίσκονται στην προπαγάνδα αντί της ενημέρωσης που έχει ανάγκη ο κόσμος”, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι “η έκκληση του κ. Τσιόδρα για συναίνεση και εθνική στρατηγική μένει στο κενό αφού αποδεδειγμένα η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση” και “αυτό φάνηκε στον τρόπο υποδοχής των προτάσεων Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων αλλά και στη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής επί 10 μήνες”. “Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ομόνοιας και εθνικής στρατηγικής. Θέλω να είμαι ευθύς. Προϋπόθεση για να πάμε σε μια τέτοια συναντίληψη είναι η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε”, είπε ο Νίκος Βούτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ανεπάρκειες του συστήματος να αντιμετωπίσει υπαρκτές ανάγκες, για ψεύδη αναφορικά με τον αριθμό των προσλήψεων στο ΕΣΥ, τις οποίες ο βουλευτής προσδιόρισε στα 3.500 άτομα. Αναφερόμενος στις ΜΕΘ, ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση καλώντας της μάλιστα να απαντήσει πόσοι από τους 5.800 θανάτους μέχρι τώρα, είναι θάνατοι εκτός ΜΕΘ. “Εγώ λέω ότι οι επτά στους δέκα πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Πηγαίνετε να απαντήσετε στη Δράμα, στο Κιλκίς, στην Πέλλα και στη Θεσσαλονίκη που κάθε οικογένεια έχει και ένα νεκρό, αν ο νεκρός της πέθανε εκτός ή εντός ΜΕΘ”, είπε ο Παύλος Πολάκης που σημείωσε επίσης: “υπάρχει η επιστήμη που υπηρετεί το συμφέρον των ανθρώπων για δημόσια, δωρεάν περίθαλψη και υπάρχει η επιστήμη η οποία υπηρετεί τα κέρδη των πολυεθνικών. Σας είχαμε πει, να μην ποντάρετε όλα τα λεφτά στο εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. είναι στον αέρα. Όταν είσαι στη μάχη χρειάζεσαι σφαίρες. Δεν χρειάζεσαι οχυρωματικά έργα. Οι σφαίρες είναι το προσωπικό, οι ΜΕΘ, τα φάρμακα. Τα οχυρωματικά έργα, δηλαδή το εμβόλιο, το κάνεις όχι στο φουλ της πανδημίας αλλά στην ανακωχή”.