Να πάρει πίσω το εσωκομματικό δημοψήφισμα ζήτησαν από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, τα κορυφαία στελέχη της “προεδρικής” πτέρυγας, σε μυστικό ραντεβού που έλαβε χώρα στη Βουλή, μετά την γνωστοποίηση του διαγγέλματος του κ. Κασσελάκη.

Σημειωτέον ότι ένας απόλυτα κλειστός πυρήνας στελεχών που πρόσκεινται στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τα περί βιντεοσκόπησης του διαγγέλματος με αυτό το περιεχόμενο και σίγουρα όχι τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, που παρακολούθησαν εμβρόντητα τον κ. Κασσελάκη να εξαγγέλλει εσωκομματικό δημοψήφισμα, παρακάμπτοντας την Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά και τα όσα προβλέπονται από τη σχετική διαδικασία.

Υπό αυτό το πρίσμα, κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία μάλιστα είχαν στηρίξει τη νέα ηγεσία το προηγούμενο διάστημα, συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Κασσελάκη, για να του διαμηνύσουν πως δεν συμφωνούν με το εσωκομματικό δημοψήφισμα, όταν τα προς διαγραφή στελέχη, αλλά και η πλειοψηφία της “Ομπρέλας” αποχωρούν, καθώς και ότι δεν είναι λύση στις διαγραφές τα δημοψηφίσματα, όταν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο μυστικό ραντεβού με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης.

Κατόπιν αυτού, επαφίεται στον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει πίσω το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο για τα πρωτοκλασάτα στελέχη δεν έχει νόημα, λόγω της αποχώρησης της “Ομπρέλας” ή να επιμείνει στην απόφασή του, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον πάνω στο τραπέζι, όπως και αυτό της πρότασης μορφής εναντίον του.

Συνεδριάζουν οι τάσεις Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς που είχαν αποφασίσει χθες όλες οι τάσεις, δηλαδή να ασκήσουν σκληρή κριτική παραμένοντας εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ωστόσο, αλλά και το εσωκομματικό δημοψήφισμα Κασσελάκη συνεδριάζουν εκτάκτως οι «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου ενώ τοποθετήσεις στελεχών της ίδιας τάσης όπως του Νίκου Μπίστη δείχνουν τον βαθμό και την ένταση των αντιδράσεων.

Με τα τηλέφωνα να έχουν ανάψει, στα όσα συζητούν τις τελευταίες ώρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου, ενδεχόμενο που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε βραδυνή σύσκεψη που έχουν δρομολογήσει ορισμένα στελέχη του κόμματος.

Την ίδια ώρα, για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όπως μετάδωσε το MEGA, ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε και απάντησε πως «δεν τον απασχολεί», χωρίς ωστόσο να υπάρχει καταγεγραμμένη on camera η απάντησή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Περιστέρι.

Την μεγαλύτερη πίεση εσωκομματικά δέχεται αυτή τη στιγμή η τάση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία συνεδριάζει στις 18:00, καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα δραματικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς δυσαρέσκεια επικρατεί, κατά ασφαλείς πληροφορίες, στις τάξεις των πάλαι ποτέ «προεδρικών» και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, μετά την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές τεσσάρων ιστορικών στελεχών του χώρου.

Συγκεκριμένα, τα κορυφαία στελέχη φέρεται να παίρνουν αποστάσεις, καθώς τα ζητήματα των διαγραφών δεν αντιμετωπίζονται με δημοψηφίσματα, όπως εξηγούν, ιδίως όταν τα προς διαγραφή στελέχη έχουν ήδη αποχωρήσει, καθώς αυτές οι επιλογές συντηρούν τον κύκλο της εσωστρέφειας και της αποσάρθρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκτιμούν.

Ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη που φέρονται αρνητικοί από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι, κατά πληροφορίες οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά, ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές συζητήσεις να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της σημερινής, μεγάλης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μέρας.

«Απόφαση Πολάκη οι εκκαθαρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ»

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ενοχλήσει «οριζόντια» το κόμμα, ακόμη και εκείνους που του έδιναν χρόνο και χώρο απο την αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν άπαντες παίρνουν αποστάσεις από «την απόφαση του Πολάκη ουσιαστικά» να εκκαθαρίσει το κόμμα από όποιον διαφωνεί.

Δεν ήταν τυχαία ασφαλώς η πανηγυρική ανάρτηση Πολάκη αμέσως μετά το «διάγγελμα Κασσελάκη»: Δείτε το, τα είπε όλα ο Πρόεδρος και τη λύση!» έγραψε.

Ενοχλημένος ο Τσίπρας

Ενοχλημένοι εμφανίζονται με την πρότασή του για εσωκομματικό δημοψήφισμα, η Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και στελέχη που στήριξαν ενεργά τον κ. Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα – όσο και αν επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως – για της «μπηχτές» στο πρόσωπό του που έριξε ο Στ. Κασσελάκης στην ανακοίνωσή του στα σόσιαλ μίντια ως προς το «άρρωστο κόμμα» που κληρονόμησε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινήσεις Κασσελάκη έχουν επίσης προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε στελέχη του «ενδιάμεσου χώρου» τους αποκαλούμενους «βαλτινούς» στην εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία, όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.α.

«Μωραίνει κύριος….»

Τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου θα συνεδριάσουν απόψε για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς ενώ αποφάσισαν χθες να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Σ. Κασσελάκη, οι ραγδαίες εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για πιο διακριτή αντίδραση. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του Νίκου Μπίστη από την εν λόγω τάση. «Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Η ντρίπλα Κασσελάκη για δημοψήφισμα γυρνά μπούμερανγκ

Το πρωί, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και μετά τις αποχωρήσεις των δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα (των Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε… ντρίπλα ανακοινώνοντας πως δεν κάνει πίσω και θα ζητήσει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος από την ΚΕ για τις διαγραφές των στελεχών, τα οποία, όπως τόνισε, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προσβάλλουν τον ίδιο και το κόμμα. Μια κίνηση που όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις, γυρνά μπούμερανγκ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση για δημοψήφισμα υπήρχε ως σκέψη από καιρό στο επιτελείο του νέου προέδρου και πυροδοτήθηκε παραμονές της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να δείξει ότι δεν κάνει πίσω. Ήδη χρειάστηκαν από το πρωί της Παρασκευής δύο παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μία στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και μία μέσω βίντεο στα social, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, προκειμένου να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στους διαφωνούντες.

Ωστόσο, η αποχώρηση των δύο ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής, αλλά και η διαφαινόμενη απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» καθιστούν αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με νεοπροεδρικούς πάντως στόχος του Στέφανου Κασσελάκη – ο οποίος ανέμενε τις αντιδράσεις – δεν ήταν οι διαγραφέντες, αλλά κυρίως ο ενδιάμεσος χώρος. Θέλησε, λένε, «να τους στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι όμηρος, όπως επιδιώκουν, αλλά τολμά ρήξεις».

Δρίτσας: Αντισταθείτε στην παραφροσύνη και την γελοιότητα

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, ο Θοδωρής Δρίτσας σε ανάρτησή του επανελήλθε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τα μέλη «να αντισταθούν στην παραφροσύνη και την γελοιότητα».

Αποχωρεί και ο Τσακαλώτος

Μετά και τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη – Βούτση, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά του πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως αύριο στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει και αυτός με τη σειρά του την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: