«Στις 6 του Μάη  οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι  νέες και οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι και όλες, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και  στέλνουμε  ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη βουλή», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζοντας σθεναρά την αντίθεσή του στην κατάργηση του 8ώρου και στη διάλυση, όπως υποστηρίζει, των εργασιακών  δικαιωμάτων. «Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία  και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι  δικαίωμα όλων μας», αναφέρει.

Η Ευρώπη μειώνει τις εργάσιμες ώρες, η Ελλάδα τις αυξάνει

Η Εργατική Πρωτομαγιά, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των ηρωικών εργατών στο Σικάγο, το αίτημα για 8ωρη εργασία  γίνεται επίκαιρο ξανά στην Ελλάδα του 2021. Σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας και στην Ευρώπη γίνονται ήδη οι πρώτες απόπειρες μείωσης του χρόνου εργασίας από προοδευτικές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρεί την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας».

Βασικά εργασιακά δικαιώματα στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας

«Μετά τις αντεργατικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών και την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας για μείωση μισθών,  ελαστικοποίηση της εργασίας και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά  κηρύσσει ουσιαστικά τον  πόλεμο  στον κόσμο της εργασίας», συμπληρώνει. «Διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και   απελευθέρωση καταχρηστικών  απολύσεων  είναι μόνο μερικά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μαζί με διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και  τον έλεγχο  του συνδικαλιστικού  κινήματος, στον περιορισμό του  δικαιώματος στην απεργία, στην  ποινικοποίηση  των  κινητοποιήσεων των εργαζομένων και  στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ», υποστηρίζει.

Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά  θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με ανθρώπινους όρους και αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για  το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή.  Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό  κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.