Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με ανακοίνωση του τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ενέργεια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι επειδή “πρότεινε” κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που ήδη είχε προτείνει η Κομισιόν μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή πλαφόν στις τιμές χονδρικής ρεύματος και αερίου σε κάθε κράτος μέλος, έπεσε η τιμή στο φυσικό αέριο. Ας το πει στους καταναλωτές που παθαίνουν εγκεφαλικό με τους λογαριασμούς.

Δεν ξέρουμε αν πιστεύει και στους μονόκερους, είναι δικαίωμα του.

Ξέρουμε όμως ότι ενώ μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα και πληρώνουν πολύ πιο φθηνά βενζίνη και πετρέλαιο,  αλλά αυτός ακόμα αρνείται.»

Μητσοτάκης: Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου και στάθηκε στη θετική ανταπόκριση από τους εταίρους στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση και στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Προανήγγειλε, δε, Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, σημείωσε, ενώ παρατήρησε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, αναφερόμενος στο ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.

Ακόμη, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, λέγοντας ότι αυτό έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και θα ήταν λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να μην πράξει εξίσου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου. Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το πεδίο χάρη και στους σταθμούς LNG.

Όπως επισήμανε, η αγορά του φυσικού αερίου λειτουργεί με όρους κερδοσκοπίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η παρέμβαση στη συγκεκριμένη αγορά, η τιμή του έχει πεσει κατά 50%. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρήκε θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν γνωστό και επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών -και δη, των πιο αδύναμων- από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.