«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα επίπεδα συμμετοχής στις εκλογές τοπικών και Νομαρχιακών κομματικών οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποκαρδιωτικά και χαμηλών «πτήσεων».

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έλαβε νωπή εμπιστοσύνη από το πρόσφατο Συνέδριο, η μεγάλη εικόνα ήταν μάλλον αποκαρδιωτική για την Κουμουνδούρου χθες, καθώς η συμμετοχή των μελών στη διαδικασία, ανήλθε, κατά πληροφορίες, σε ποσοστό 8% – 10% σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, σε κατάσταση αποσυσπείρωσης εμφανίστηκε τόσο ο κομματικός μηχανισμός, όσο και η κομματική βάση, όταν 6-7 Νομαρχιακές οργανώσεις δεν διέθεταν ούτε τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αν αναλογιστείς κανείς ότι έχουν μεσολαβήσει μόλις έξι μήνες από την εκλογή νέου προέδρου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο, καθώς στις εσωκομματικές εκλογές με νικητή τον Στέφανο Κασσελάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο προσήλθαν στις κάλπες περίπου 150.000 μέλη.

Στην προοπτική αυτή, η Κουμουνδούρου φέρεται να έχει απωλέσει την επιρροή της σε 120.000 μέλη της περίπου, ενώ ακόμη και τοπικοί Βουλευτές δεν κατάφεραν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κινητοποιήσουν ούτε τους παραδοσιακούς τους πυρήνες στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η απροθυμία εμπλοκής στη διαδικασία, υπήρξε οριζόντια. Στο σκηνικό αυτό, συνέβαλαν κατά ορισμένους από τη μια η απουσία ενεργούς στήριξης του κ. Κασσελάκη στη χθεσινή διαδικασία. Και από την άλλη, οι επιλογές προσώπων σε κομβικούς ρόλους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ευθύνες για την έκβαση της χθεσινής διαδικασίας φαίνεται να βαραίνουν και νέα στελέχη με ρόλους -κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης, ο οποίος αντικατέστησε το Γιώργο Βασιλειάδη ως γραμματέας οργανωτικού.

Παράλληλα, ορισμένοι καταλογίζουν μερίδιο ευθύνης και στους «σκιώδεις γραμματείς» του κόμματος, όπως τους αποκαλούν οι άσπονδοι σύντροφοί τους, μιλώντας για τους Πάνο Ρήγα και Νίκο Σκορίνη, σε σχέση με τις χθεσινές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Ενδεικτικά της προσέλευσης ήταν τα ίδια τα αποτελέσματα, καθώς στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, σε σύνολο περίπου 16.600 μελών της, ψήφισαν 1.346 μέλη. Αντίστοιχα, στο Γαλάτσι, ψήφισαν μόλις 51 μέλη. Ελλείψει ενδιαφέροντος, στη Σάμο, την Πέλλα, την Καβάλα και τη Δράμα τα νέα νομαρχιακά όργανα εκλέχτηκαν μάλλον συναινετικά, ενώ στην Ηλιούπολη φέρονται να ψήφισαν 197 από τους 1767 εγγεγραμμένους, στο Ίλιον 101 από τους 2400 εγγεγραμμένους, στην Νίκαια 175 από τους 1361 εγγεγραμμένους και στην Άρτα 578 από 2.400 εγγεγραμμένους, μέχρι αργά χθες το απόγευμα.

Ακόμη, στην Α’ Θεσσαλονίκης προσήλθαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα 1.100 από τα 12000 μέλη περίπου, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου σε ποσοστό 12% στην Νότια Γλυφάδα και 10% στην Α’ Αθήνας. Περίπου 1.000 άτομα από τα 8.000 μέλη ψήφισαν στο Ηράκλειο, 1.600 περίπου από τις 11.000 στην Ανατολική Αττική, ενώ στα 950 άτομα ανέρχονταν όσοι είχαν προσέλθει στις κάλπες στον Πειραιά ως το απόγευμα, σε σύνολο 8.000 μελών.

Διαβάστε ακόμη: