Με ερώτηση τους, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση και τις συμβάσεις για το παράλογο και απαξιωμένο μέτρο των SMS στα 13033 και 13032.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και Νατάσας Γκαρά και Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη, προς τους αντίστοιχους Υπουργούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα άχρηστο, παράλογο μέτρο που έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών, παρόλο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση σαν πρωτοπόρα ψηφιακή καινοτομία για τη διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα σχετικά με τη σύμβαση υλοποίησης του συστήματος 13033/13032, τη διαδικασία ανάθεσης του έργου, καθώς και τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από το ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση.

Ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζουν ότι τα ζητήματα Δημοκρατίας που προκύπτουν από τις πρόσφατες δηλώσεις των Υπουργών Επικράτειας κ.κ. Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη, στις οποίες παραδέχονται ουσιαστικά ότι το μέτρο των SMS χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση συμβολικά για τη «διαπαιδαγώγηση» – χειραγώγηση των πολιτών προκειμένου να ενσωματώσουν ψυχολογικά και να συνηθίσουν την κατάσταση περιορισμού της ελευθέριας μετακινήσεων, μέσω διαδικασιών που χρησιμοποιούν τα «οικονομικά της συμπεριφοράς». Υπενθυμίζουν επίσης ότι, κατά την έναρξη του 2ου lockdown, οι δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι στάλθηκαν 1 εκατομμύριο SMS με κωδικό 6 μετά τις 9 το βράδυ, αποτελούσαν ουσιαστικά παραδοχή ότι οι μετακινήσεις των πολιτών καταγράφονται και παρακολουθούνται, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες Αρχές ή/και εταιρείες έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν απαντήσεις για τα παραπάνω ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, που έχουν υποστεί σε πολλαπλά επίπεδα τις συνέπειες της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και έχουν κουραστεί από τις μονίμως αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.