Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίδειξη φιλικών διαθέσεων και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια – Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και την νέα κατάσταση στον Έβρο αναφέρθηκε η Süddeutsche Zeitung σε πρόσφατο δημοσίευμά της.

Όπως σημείωσε: «Οι δύο υπουργοί επιδόθηκαν σε εγκάρδιους εναγκαλισμούς λες κι όλη η εχθρότητα ανήκε στο παρελθόν, λες και πέρυσι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο δεν είχε φτάσει παρά τρίχα σε κλιμάκωση. Οι συμβιβαστικές χειρονομίες και λέξεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις εξωτερικές προσδοκίες». Το δημοσίευμα υπενθύμισε κάποιες από τις δηλώσεις φιλίας που έγιναν, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Πουθενά αλλού η αμοιβαία δυσπιστία δεν είναι τόσο εμφανής όσο στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στη Θράκη κατά μήκος του Έβρου».

«Δίχως τέλος Αθήνα και Άγκυρα αλληλοκατηγορούνται»

Το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τη DW, ανέφερε τα γεγονότα στον Έβρο την άνοιξη του 2020 και σημείωσε το εξής: «Η αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στην ελληνοτουρκική διαμάχη (…) H Άγκυρα κατηγορεί επανειλημμένα την Αθήνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα (…) Από την πλευρά της η Αθήνα κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι συνοδεύουν μετανάστες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα».

Ατσάλινος φράχτης 27 χιλιομέτρων, υπέρυθρες κάμερες, drone και «ηχητικά κανόνια» στα σύνορα

Η γερμανική εφημερίδα εστίασε έπειτα στον νέο υπερσύγχρονο αποτρεπτικό εξοπλισμό της Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου. «Με την υποστήριξη της ΕΕ η Ελλάδα τώρα μετατρέπει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο σε φρούριο υψηλής τεχνολογίας. Ένα ατσάλινος φράχτης 27 χιλιομέτρων υπάρχει ήδη και οι συνοριοφύλακες αναβαθμίζουν τα συστήματα επιτήρησης. Υπέρυθρες κάμερες με πολύ ευαίσθητους αισθητήρες και drone χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη».

Ιδιαίτερα μνεία έκανε το δημοσίευμα στα «ηχητικά κανόνια». Πρόκειται για «συσκευές που τοποθετούνται σε θωρακισμένα οχήματα και μπορούν να εκπέμπουν εξαιρετικά δυνατούς θορύβους με στοχευμένο τρόπο (…) Οι θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν σωματικό πόνο, πανικό και σοκ». Όπως σημείωσε το δημοσίευμα: «Επικριτές θεωρούν τα ηχητικά κανόνια εργαλείο βασανιστηρίων που θα χρησιμοποιείται για να απαγορεύει την πρόσβαση ανθρώπων σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία ασύλου εντός της ΕΕ. Η Κομισιόν έσπευσε πάντως να τονίσει ότι, αν και γενικά υποστηρίζει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν έχει καμία σχέση με τα ηχητικά κανόνια».