Ικανοποίηση προκάλεσαν σε Αθήνα και Λευκωσία οι αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία, ώστε να υπάρξει τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων. Η κοινή δήλωση που αναμένεται σήμερα θα ορίζει γραπτώς ότι εάν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου δεν θα προκύψει θετική ατζέντα, ενώ τα τελικά συμπεράσματα των 27 θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Μετά τις αλλαγές στο προσχέδιο η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαφώς πιο έντονη, τη στιγμή που η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελήφθη ως προσβολή.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί δεν θέλουν να κατεδαφίσουν τις γέφυρες με την Άγκυρα. «Η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος που εκτιμάμε, και έχουμε συμφέρον να την κρατήσουμε στο NATO», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να εμπιστευθούν τον τούρκο πρόεδρο, διότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, και βλέπουν οπορτουνισμό στη διακηρυγμένη βούλησή του να υπάρξει απποκλιμάκωση των εντάσεων, εξηγούν διπλωματικές πηγές.