Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Η Διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα που θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:

Δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε. Υπήρχε απλά μία αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι γνωστή και η οποία θα σας έλεγα ότι απηχεί και τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Από εκεί και πέρα, όπως είχα την ευκαιρία να πω και την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρώ ότι η επίσκεψη του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα ήταν ένα βήμα ακόμα στην οικοδόμηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και η Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία υπεγράφη μεταξύ εμού και του Προέδρου Erdoğan, ένα σημαντικό βήμα το οποίο προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευτούμε.

Όπως έχω πει πολλές φορές, το να οικοδομήσουμε πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μία καλή πορεία που θα μας επιτρέψει, όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών, να συζητήσουμε, ναι, και το δύσκολο ζήτημα -το οποίο, όπως γνωρίζετε, εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε- της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τη Σύνοδο

«Καταρχάς πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι ο λόγος για τον οποίον δεν συμφωνήθηκε χθες η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου έχει να κάνει με το βέτο το οποίο προέβαλε μία χώρα, συγκεκριμένα η Ουγγαρία. Και ότι το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς. Υπάρχουν, δηλαδή, σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση, υπάρχει ένα αυξημένο κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές και υπάρχει μια πολύ σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014 – 2020.

Δυστυχώς, δεν καταφέραμε χθες να πετύχουμε αυτή την πολυπόθητη συμφωνία. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να επιχειρήσουμε τότε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο -το οποίο, όπως σας είπα, τυγχάνει της αποδοχής 26 χωρών, με την εξαίρεση της Ουγγαρίας.

Από πλευράς Ελλάδας, όμως, είμαστε ικανοποιημένοι, διότι οι ελληνικοί προβληματισμοί, οι οποίοι είχαν τεθεί πολύ τεκμηριωμένα από την πρώτη στιγμή, ελήφθησαν υπόψη. Υπάρχει μια συνολική κατανόηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι, ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης, πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη, μεγαλύτερη χρηματοδότηση, κυρίως των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον Ορμπαν

Σχολίασε δε τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για την Ουκρανία, με την αποχώρηση Όρμπαν από την αίθουσα της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο, και όπως όλες οι αποφάσεις έτσι και αυτή για την Ουκρανία ελήφθη με ομοφωνία. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο Κ.Μητσοτάκης:

Να αποσαφηνίσουμε ότι όλες οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνονται με ομοφωνία. Και η χθεσινή απόφαση με ομοφωνία πάρθηκε, διότι τη στιγμή που έπρεπε να τοποθετηθούν τα κράτη-μέλη, η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο.

Είμαι πολύ σαφής, δηλαδή δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γνωρίζετε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία. Υπάρχουν άλλες αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίων που παίρνονται με άλλους τρόπους, ενισχυμένης πλειοψηφίας.

Όμως αυτή τη στιγμή, και αν με ρωτάτε και την εκτίμησή μου για το προβλέψιμο μέλλον, δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ομοφωνία θα εξακολουθεί να είναι ο κανόνας. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Διαβάστε ακόμη: