Με 10+1 άξονες και 730 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή Επανεκκίνησης έντυσε χθες πολιτικά το προσκλητήριό του για προγραμματικό διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις, Σωκράτης Φάμελλος, την ώρα που στα δύο είχε χωριστεί στην Πατησίων το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς.

Έχοντας περιγράψει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ως «αναγκαία» την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την Νέα Αριστερά, ο κ. Φάμελλος επιχείρησε χθες να ιχνηλατήσει τα βήματα αυτής της δυνητικής συνεργασίας, προσφέροντας μια (συγκεκριμένη) βάση συζήτησης στα «αδελφά» κόμματα.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ένας αριθμός βουλευτών της Νέας Αριστεράς καλοβλέπει το σενάριο του «Λαϊκού Μετώπου», ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας ως προς την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν γρήγορα, με απόληξη έναν πολιτικό «γάμο» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Το κλίμα, ωστόσο, στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς θυμίζει μάλλον ατμόσφαιρα διαζυγίου, καθώς προσωπικές προθέσεις και προσανατολισμοί έγιναν ακόμη πιο κατανοητοί χθες, βαραίνοντας την πολιτική ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα, οι εσωκομματικές διεργασίες με φόντο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος έχουν διχάσει τα ηγετικά στελέχη, καθώς από τη μια ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης και η πλειοψηφία των βουλευτών επιθυμούν να εκκινήσει άμεσα ο προγραμματικός διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στον αντίποδα, για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Γραμματέα του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη και στελέχη της «Ομπρέλας», αυτή η προοπτική συνιστά «καρικατούρα» του «Λαϊκού Μετώπου».

«Εκρηκτική» συνεδρίαση

Η… διάσταση απόψεων δεν οδηγεί προσώρας σε νέα διάσπαση, αλλά ήταν κάτι περισσότερο από ηχηρή στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, όπου ο Αλέξης Χαρίτσης ως Πρόεδρος εισηγήθηκε επίσημα την εκκίνηση του διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις, με ζητούμενο ένα ελληνικό «Λαϊκό Μέτωπο», με δυνητικούς συμμετέχοντες:

  • Τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
  • Το ΠΑΣΟΚ
  • Την Νέα Αριστερά
  • Το ΜέΡΑ25
  • Τον «Κόσμο»
  • Το «Πράττω»
  • Την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη

Στην ίδια συνεδρίαση, ωστόσο, ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσήλθε, κατά πληροφορίες, με «αντιεισήγηση», δηλαδή με ένα κείμενο διαμετρικά αντίθετο από την εισήγηση του Προέδρου και με βασικό επιχείρημα πως δεν υφίσταται «Λαϊκό Μέτωπο» στην αποκλειστική συνεργασία Νέας Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ.

Εντέλει, στη λύση μιας συμβιβαστικής πρότασης κυμάνθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επιχειρώντας να βρεθεί η χρυσή τομή, η οποία προβλέπει την σύνταξη μιας προγραμματικής πρότασης μέσα στους επόμενους δύο μήνες, συμμετέχοντας παράλληλα ως κόμμα στις διαδικασίες ανασύνθεσης του χώρου.

Το παρασκήνιο

Πάντως, παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις και την ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αδυνατούσαν να κατανοήσουν τα επιχειρήματα εκείνων των στελεχών της Νέας Αριστεράς που απορρίπτουν τις προγραμματικές συνεργασίες, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν από πλευράς τους την προοπτική διαλόγου αυτής της πτέρυγας του νεοπαγούς κόμματος με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, όμως, αποφασισμένοι μέχρι τέλους δηλώνουν για την συνεργασία με την Νέα Αριστερά, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο να καταθέτει χθες 10+1 άξονες ενός δυνάμει κυβερνητικού προγράμματος, προβλέποντας:

Οι 10+1 άξονες μέτρων για συζήτηση

1. Τραπεζικός τομέας.

Σπάσιμο του καρτέλ των τραπεζών, φορολόγηση των υπερκερδών, έλεγχος και ρύθμιση της τραπεζικής αγοράς, ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως δημόσιος τραπεζικός πυλώνας και ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των αγροτών, άρση των αποκλεισμών από τον τραπεζικό δανεισμό, τη μείωση των επιτοκίων και των αυθαίρετων τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών.

Και ανάληψη πρωτοβουλιών και στην Ευρώπη για θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν την πιο ενεργή και διακριτό ρόλο του κράτους στις συστημικές τράπεζες.

2. Ενέργεια – Ύδρευση.

Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας για μείωση των τιμών της ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων με επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ, που θα παρέχει τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τους αγρότες και τα νοικοκυριά. Δημόσιος έλεγχος των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως φυσικών μονοπωλίων – στρατηγικών υποδομών

Κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού, δημόσιος χαρακτήρας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στήριξη των ΔΕΥΑ με διαγραφή των χρεών της ρήτρας αναπροσαρμογής.

3. Αξιοπρεπείς Μισθοί – Συλλογικές Συμβάσεις.

Διασφαλίζουμε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων με πραγματική αύξηση των μισθών, ξεπάγωμα των τριετών και κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Άμεση και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά του καθορισμού του με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, μια άδικη μνημονιακή ρύθμιση που θα έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί.

4. Στήριξη των συνταξιούχων.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων.

5. Ιδιωτικό χρέος.

Γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου. Αξιοποίηση της δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας για βιώσιμες επιχειρηματικές και στεγαστικές αναδιαρθρώσεις οφειλών.

Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

6. Στέγη

Η στεγαστική πολιτική αποτελεί δημόσια πολιτική με ποικιλία εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στην υψηλή ζήτηση για κατοικία, με μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, την ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε νέες οικογένειες, ρύθμιση της αγοράς του Airbnb, σύσταση διοικητικών δομών για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής, αύξηση της επιδότησης ενοικίου, εφαρμογή προγραμμάτων για τη δημιουργία δημόσιας κοινωνικής στέγης, την εξάλειψης της αστεγίας και κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.

Στόχος να φτάσει η Ελλάδα στον μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά τις κοινωνικές κατοικίες ως ποσοστό του συνολικού αποθέματος κατοικιών.

7. Μείωση έμμεσων φόρων.

Καταπολέμηση της ακρίβειας με τη μείωση -ακόμα και την κατάργηση για κάποιο διάστημα- του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

Τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την ολική επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου.

8. Παιδεία και Υγεία

Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και Υγεία, δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων και αναβάθμιση του ΕΣΥ απέναντι στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της ΝΔ.

Αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και καθηγητών σε σχολεία και Πανεπιστήμια και επιστροφή της έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας.

Αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ, με εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων στο ΕΣΥ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στις αμοιβές γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

9. Δικαιοσύνη.

Το Οξυγόνο της Κοινωνίας. Αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, Ισονομία και διασφάλιση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Διάρρηξη του ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών με αύξηση εισακτέων, ψηφιοποίηση δικαιοσύνης και προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.

10. Συνταγματική Αναθεώρηση.

  • Ανοίγουμε ένα δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική αναθεώρηση, έχοντας κεντρικές προτεραιότητες τις εξής:
  • Πρόσβαση στα δημόσια αγαθά: Παιδεία, Υγεία, ρεύμα, νερό, στέγη.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Κοινωνική ισότητα, ατομικά δικαιώματα και προστασία της ιδιωτικότητας.
  • Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλαγή στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και των ανεξάρτητων Αρχών και της ηγεσίας της ΕΡΤ. Με ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών.
  • Κατάργηση της ανισοτιμίας έναντι των πολιτών στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη λειτουργία των εξεταστικών και Προκαταρκτικών Επιτροπών.
  • Αποκέντρωση – ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.

«Και ο επιπλέον άξονας, που πάντα ήταν πατριωτική προτεραιότητα της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης: η Ισχυρή ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα ενισχύσει το ρόλο της χώρας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας και θα στηρίξει και την ασφάλεια της χώρας με κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας σε μία Ευρώπη με πολιτική ενοποίηση», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέτοντας ως πρώτη ευκαιρία το «να σταματήσουμε αλλά και να αναδείξουμε το σχέδιο συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών».

Διαβάστε ακόμη: