search

AREA 51

Συνέταιρους στα υπεράκτια αιολικά θέλουν οι ξένοι – Τι συζήτησαν και τι ζήτησαν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές από τους Έλληνες της Ενέργειας – «Έρχονται» δεκάδες zoom calls τις επόμενες βδομάδες!

Οι «διαβασμένοι» ξένοι μιλούσαν κατευθείαν για offshore θαλάσσια πάρκα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη! Μέχρι και χάρτες από Αιγαίο, Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος με οριοθετήσεις αιολικών είχαν!

Συνέταιρους στα υπεράκτια αιολικά θέλουν οι ξένοι - Τι συζήτησαν και τι ζήτησαν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές από τους Έλληνες της Ενέργειας - «Έρχονται» δεκάδες zoom calls τις επόμενες βδομάδες!

Τι συζήτησαν όμως και κυρίως τι ακριβώς ζήτησαν από τους δικούς μας οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές στο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο;

Εδώ είναι το «ψωμί» που λέγαν οι παλιοί δημοσιογράφοι.

Κατ’ αρχάς όλοι οι ξένοι είχαν διαβάσει την πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέχει τη 16η θέση στον γενικό δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, μεταξύ κορυφαίων οικονομιών του κόσμου και τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με βάση το ΑΕΠ.

Οι δικοί μας τους έλεγαν «ελάτε να αγοράσετε ή να συνεταιριστούμε στα αιολικά».

Οι διαβασμένοι ξένοι όμως μιλούσαν κατευθείαν για τα υπεράκτια-θαλάσσια αιολικά (τα offshore που λένε και στο χωριό μου) που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Αυτά θέλουν επειδή είναι εύκολα, γρήγορα και άκρως αποδοτικά.

Μέχρι και χάρτες από Αιγαίο, Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος είχαν δύο από αυτούς, με οριοθετήσεις υπεράκτιων αιολικών!

Εκεί πλέον παίζεται το παιχνίδι στις ΑΠΕ.

Έκαναν και υπολογισμούς και αναλύσεις για τον στόχο των 25.000 ΜW έως το 2031, από αιολική και ηλιακή ενέργεια, από τα 10.000 ΜW που είναι σήμερα!

Οι …κουτόφραγκοι όπως συνηθίζαμε παλιά να τους λέμε εμείς οι πανέξυπνοι Έλληνες, ήξεραν μέχρι ότι τον Οκτώβριο και για διάστημα πέντε ωρών, η ζήτηση στην χώρα καλύφθηκε κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο roadshow ξεχωριστή θέση είχαν οι εξελίξεις στις διεθνείς διασυνδέσεις μεταξύ Ευρώπης, Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής, και φυσικά τα τελευταία νέα από το μέτωπο του upstream, με τις έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη να τυγχάνουν μεγάλης δημοσιότητας διεθνώς.

Ξεχωριστή επενδυτική κουβέντα έγινε για την καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, αλλά και την τριεθνική σύζευξη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Συζήτησαν τέλος για εναλλακτικές προμήθειες στο φυσικό αέριο αλλά και για τα δίκτυα διασύνδεσης, μέχρι και για την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο, χωρίς μεγάλη προθυμία στο τελευταίο.

Τί θα ακολουθήσει: «δεκάδες zoom call τις επόμενες εβδομάδες, απευθείας επαφές στην Αθήνα από το νέο έτος.

Οι υπογραφές ρυθμιστικών συμφωνιών μέχρι το Μάρτιο πάντως ενόψει και εκλογών την άνοιξη, είναι μάλλον δύσκολες έως και πολύ δύσκολες».

Ίδωμεν…

Διαβάστε ακόμη: