Ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, με το βλέμμα στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά,  στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει στοχοποιήσει και αμελήσει τη νέα γένια, στην οποία τώρα δίνει χαρτζιλίκια

Μιλώντας για τη διακυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση». Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σημείωσε πως «ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, τονίζοντας ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες».

Προσέθεσε πως «στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει». Σημείωσε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να τους προσφέρει στήριξη.

Μετρό Θεσσαλονίκης

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτή που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το μετρό για πολλά χρόνια και ας αφήσει τις προφάσεις, δεν τον καθυστερούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή καθεαυτή τής αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων ήταν επιλογή που καθυστέρησε το έργο», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο περίπου στο 30% και «σε τρία χρόνια έγινε ό,τι δεν είχε γίνει σε δέκα χρόνια, φτάνοντας το στο 85%». «Σήμερα θα είχαμε μετρό, με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργούσε αργότερα», είπε, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση του πρωθυπουργού.

«Το να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει τώρα, “για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ”-, αλλά την επιλογή του να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και να μην αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς για να μείνει σε μια επιλογή με την οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορώ να το καταλάβω» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Για τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει “μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες”. Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων»

Εθνικά

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Διότι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι “βλέποντας και κάνοντας”. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, το διάστημα εκείνο που η Τουρκία αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους τόνους και έστω υποκριτικά βγήκε και είπε ότι θέλει τον διάλογο. Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ετσι οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε χαραμάδα και αυτό να της επιβληθεί. Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, τη λέμε ορισμένες φορές απρόβλεπτη, εγώ θεωρώ ότι είναι προβλέψιμη. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε.

Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης, κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Νέοι

“Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια”, ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και σημείωσε: Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας. Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. “Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα” τόνισε. Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.