Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε ένα τρίμηνο μεγάλης μεταβλητότητας για τις τιμές των εμπορευμάτων. Το διάστημα αυτό ξεκίνησε με την εκλογική νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ, την οποία διαδέχτηκε το σοκ των ανακοινώσεων του νέου προέδρου για την επιβολή σαρωτικών δασμών κατά σχεδόν… πάντων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνας) ουσιαστικά να μην υφίστανται πλέον.

Σε αυτό το περιβάλλον εξαιρετικής αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, στο προσκήνιο βρέθηκαν οι απότομες αυξήσεις στις τιμές εμπορευμάτων, όπως του χρυσού, του αργύρου, του χαλκού και του καφέ.

Τις τιμές επηρεάζουν αφενός οι ανησυχίες ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βαθύνει λόγω δασμών, αλλά και η βελτίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης της Κίνας είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για την οικονομία της, καθώς ο κίνδυνος χρέους των τοπικών κυβερνήσεων και η πτώση του τομέα των ακινήτων επηρεάζουν τη χώρα.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μείωση της παγκοσμιοποίησης και η έλευση του εμπορικού προστατευτισμού θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιταχύνουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα, ενέργεια και γεωργικά προϊόντα – αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές τους.

Σε ό,τι αφορά τον χρυσό που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η ανοδική τάση έχει ξεκινήσει ήδη πολύ πριν τους δασμούς, και συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούλιο, με αιχμή τις αναφορές ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς εν συνεχεία και η νίκη του Τραμπ στην προεδρική κούρσα, συνέβαλαν στην άνοδο.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Η τιμή του χρυσού τις τελευταίες ημέρες κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς οι αγορές μετοχών δέχονται πλήγμα από διάφορες εξελίξεις, όπως πχ. τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Nvidia και το πλήγμα 5 δισ. που αναμένει λόγω των δασμών ή οι προειδοποιήσεις του Τζερόμ Πάουελ της Fed για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την άνοδο του πληθωρισμού.

Το πολύτιμο μέταλλο τη Μ. Πέμπτη ξεπέρασε τα 3.350 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ  έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 28% φέτος – ξεπερνώντας την άνοδο 27% που σημείωσε το 2024 – καθώς ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος δημιουργεί ανησυχία για πιθανή παγκόσμια ύφεση.  Αυτό στρέφει τους επενδυτές εκεί που μπορούν να προφυλαχθούν από τους κινδύνους. Και ο χρυσός είναι ένα από αυτά τα ασφαλή καταφύγια.

Ανεβάζουν τον πήχη οι αναλυτές

«Η επιλογή αύξησης των θέσεων χρυσού έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ σε αυτό το περιβάλλον κλιμακούμενης αβεβαιότητας για τους δασμούς, ασθενέστερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού, γεωπολιτικών κινδύνων και διαφοροποίησης από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και το δολάριο ΗΠΑ», έγραψαν πρόσφατα οι αναλυτές της UBS σε σημείωμά τους, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξοι για τις μετοχές χρυσού.

Goldman Sachs και UBS εκφράζουν προσδοκίες για ακόμη υψηλότερες τιμές το 2025, λόγω α) της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών και β) του ρόλου του μετάλλου ως αντιστάθμισης έναντι της ύφεσης και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Goldman βλέπουν τον χρυσό στα $3.700 ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – με τις τιμές να φτάνουν τα $4.000 ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2026. Η UBS βλέπει τα $3.500 ανά ουγγιά μέχρι το Δεκέμβριο του 2025.

Από την πλευρά της, η Saxo Bank επιχειρεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια, τώρα που ο χρυσός ξεπέρασε πιο γρήγορα τον στόχο που είχε θέσει για τα $3.300.

Όπως αναφέρει, μεσοβραχυπρόθεσμα, ο συνδυασμός των αυξανόμενων εντάσεων παγκοσμίως, ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού και το ασθενέστερο δολάριο συνεχίζουν να στηρίζουν τον χρυσό. Ως εκ τούτου, η Saxo αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για το 2025 στα 3.500 δολ/ουγγιά – ανεβάζοντας παράλληλα την πρόβλεψη και για το ασήμι που έχει μείνει πίσω, στα 40 δολάρια (το τελευταίο υψηλό του ήταν τον Οκτώβριο του 2024 στα 34,90 δολ.).

Η Deutsche Bank έχει θέσει ως στόχο τα $3.700 ανά ουγγιά το 2026, έναντι προηγούμενου στόχου τα $2.900.

Από την πλευρά της, η Bank of America προβλέπει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ανέλθει στα $3.500 ανά ουγγιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι την προπερασμένη Πέμπτη κατατέθηκαν οι πρώτες προσφορές για 400.000 ουγγιές χρυσού αξίας 1,3 δισ. δολαρίων σε μια ημερήσια δημοπρασία που προτιμούν οι κεντρικές τράπεζες και τα ETF χρυσού. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτός ήταν ο μεγαλύτερος όγκος που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μπορεί να συνεχιστεί το ράλι;

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού υποστηρίζει πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αναμένεται ότι η άνοδος που συντελείται τώρα, θα συνεχιστεί.

Πρώτα απ’ όλα, οι κεντρικές τράπεζες υπήρξαν βασικοί μοχλοί της ζήτησης για χρυσό τα τελευταία χρόνια και οι ερευνητές δεν αναμένουν ότι αυτό θα σταματήσει σύντομα. Οι επενδυτές είναι επίσης ιστορικά υποεκτεθειμένοι, με τα ETFs χρυσού να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,6% της αξίας όλων των αμερικανικών ETFs, σε σύγκριση με το 7,6% το 2011 – το αποκορύφωμα ενός ράλι συγκρίσιμου με το σημερινό. Επιπλέον, η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη καθώς πλησιάζει το τέλος της διακοπής 90 ημερών των δασμών του Λευκού Οίκου.

Οι κίνδυνοι

Υπάρχουν βέβαια κίνδυνοι για το ράλι. Υπάρχει πιθανότητα η άνοδος των τιμών να επιβραδύνει τη ζήτηση από τους επενδυτές και τις κεντρικές τράπεζες ή μια κρίση ρευστότητας -την οποία οι αναλυτές βλέπουν ως αυξανόμενο κίνδυνο- να αναγκάσει τους επενδυτές να πουλήσουν χρυσό για να καλύψουν τις απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους. Η επίλυση των εμπορικών εντάσεων μέσω διμερών συμφωνιών θα μπορούσε επίσης να αναζωπυρώσει τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου και να λειτουργήσει ως αντίβαρο για τον χρυσό.

Ποιοι προβλέπουν πτώση

Σε πείσμα όλων εκείνων που βλέπουν ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να λάμπει για πολύ ακόμα, Αμερικανός αναλυτής της Morningstar έχει προβλέψει από τις αρχές Απριλίου μια κατακόρυφη πτώση για τις τιμές του χρυσού – και συγκεκριμένα απώλειες 38% τα επόμενα χρόνια.

Ο John Mills, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar, περιμένει ότι το μέταλλο θα υποχωρήσει στα $1.820 ανά ουγγιά.

Και σε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ένας συνδυασμός παραγόντων:

1) Η αυξημένη προσφορά χρυσού:
Η παραγωγή χρυσού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τα κέρδη από την εξόρυξη να φτάνουν τα 950 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Τα παγκόσμια αποθέματα έχουν επεκταθεί κατά 9%, με χώρες όπως η Αυστραλία να αυξάνουν την παραγωγή και την προσφορά ανακυκλωμένου χρυσού να αυξάνεται.

2) Η μείωση της ζήτησης:
Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αγόρασαν 1.045 τόνους χρυσού πέρυσι, ενδέχεται να μειώσουν τις αγορές τους. Μια έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού αποκάλυψε ότι το 71% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει είτε να μειώσει είτε να διατηρήσει τα αποθέματά του σε χρυσό, γεγονός που σηματοδοτεί μείωση της ζήτησης.

3) Ο κορεσμός της αγοράς:
Ο τομέας του χρυσού σημείωσε αύξηση 32% στις συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2024, γεγονός που υποδηλώνει κορεσμό της αγοράς. Επιπλέον, η άνοδος των ETF που υποστηρίζονται από χρυσό αντανακλά μοτίβα που παρατηρήθηκαν πριν από προηγούμενες διορθώσεις των τιμών, υποδεικνύοντας μια πιθανή επερχόμενη μεταβολή στη δυναμική της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη: