Και ενώ το κουμπί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank έχει πατηθεί, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεχίζει τις διευκρινιστικές επαφές και συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

Και τους ζήτησε να δεσμευτούν ρητά για το ποσοστό κάλυψης των ζημιών που θα αναλάβουν τόσο στην τρέχουσα αύξηση και κυρίως στις μελλοντικές. Ποσοστό πάνω από το 20% που δύσκολα θα δεχθεί επενδυτής να αναλάβει, καθώς είναι «αχαρτογράφητες» οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα Ellington –ΤΜΕΔΕ πιθανότατα είναι αυτό που θα προκριθεί καθώς το Ταμείο των Μηχανικών έχει επωμιστεί ήδη μεγάλο μέρος των ζημιών της τράπεζας και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας αττικής μαζί με το Ellington.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και να αποφασίσει με ποιον επενδυτή θα συνεχίσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΤΧΣ έφερε νέο πλαίσιο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές, το σχήμα Ellington- ΤΜΕΔΕ και Bain- JC Flowers, Ellington, ζητώντας επικαιροποιημένες προτάσεις για το ποσοστό ζημιών που θα καλύψουν τόσο στην τρέχουσα (οι πληροφορίες μιλάνε για 20%) αύξηση, όσο και σ αυτές που θα ακολουθήσουν (πάνω από το 20%).

Αν και επενδυτές κατέθεσαν προτάσεις –το απόγευμα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου- ωστόσο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν δέσμευση για την κάλυψη μιας «μαύρης τρύπας» στην Attica Bank το μέγεθος της οποίας θα φανεί μελλοντικά.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα, το αργότερο την Παρασκευή θα γνωρίζουμε και επισήμως ποιος επενδυτής θα προκριθεί.

Συγκεκριμένα για την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank

Σήμερα 25 Νοεμβρίου ξεκινά η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 8 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα για την άσκησή τους.

Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων Νέων Μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Θα εκδοθούν έως 1.200.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαιώματα ψήφου και ονομαστική αξία 0,20 κάθε μια και με τιμή διάθεσης 0,20 ανά νέα μετοχή.

Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή της Τράπεζας.