Το ευρώ ξεκίνησε το έτος με αρνητικό πρόσημο και τα hedge funds το βλέπουν να κινείται προς την ισοτιμία με το δολάριο – αν όχι χαμηλότερα – τους επόμενους μήνες.

Τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μείωσαν τις θέσεις τους σε δικαιώματα προαίρεσης επί του ευρώ, καθώς το νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2022. Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα προαίρεσης με strikes που στόχευαν στην ισοτιμία και κάτω από αυτήν άλλαξαν χέρια την Πέμπτη 2 Iανουαρίου – περίπου τέσσερις φορές ο ημερήσιος μέσος όρος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Depository Trust and Clearing Corporation.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου 1,5% αυτή την εβδομάδα και υπολείπεται όλων των ομολόγων του εκτός από έναν, καθώς η νευρικότητα σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης και η προοπτική περισσότερων αμερικανικών δασμών ανησύχησε τους επενδυτές.

Η δυναμική των πωλήσεων μπορεί να κερδίσει έδαφος εάν οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αποδυναμωθούν περαιτέρω, με το κοινό νόμισμα να κατατάσσεται μεταξύ των πιο ρευστών περιουσιακών στοιχείων προς διαπραγμάτευση.

Το ευρώ διαπραγματευόταν γύρω στα 1,0274 δολάρια την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, μετά από πτώση άνω του 1% στα 1,0226 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση, επίπεδο που είχε επιτευχθεί για τελευταία φορά πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Το αρνητικό κλίμα έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό, με τα hedge funds να διατηρούν πτωτικές θέσεις για το κοινό νόμισμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν επίσης μειώσει τα ανοδικά στοιχήματα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BloombergΜαρκ Κράνφιλντ, «η πορεία του EUR/USD κάτω από την ισοτιμία γίνεται όλο και πιο σαφής, καθώς η μεγάλη τοποθέτηση δικαιωμάτων προαίρεσης προσθέτει στην αρνητική δυναμική της ισοτιμίας spot».

Η Rabobank, η Wells Fargo και η Investec βλέπουν το ενδεχόμενο το ευρώ να δοκιμάσει την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου το β’ τρίμηνο. Το επίπεδο-κλειδί παραβιάστηκε για τελευταία φορά το 2022, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας της.

Το δολάριο βρέθηκε σε τροχιά για την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις αρχές Δεκεμβρίου την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, υποστηριζόμενο από τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει των ομολόγων της παγκοσμίως φέτος και ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι οι πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη φέτος και ενδεχομένως θα προσθέσουν πιέσεις στις τιμές, το δολάριο μοιάζει πλέον αμείλικτο.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς τα σχέδια του Τραμπ για βαριές δασμολογικές επιβαρύνσεις στις εισαγωγές, φορολογικές περικοπές και περιορισμούς στη μετανάστευση θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές έδωσε με τη σειρά του στο δολάριο πρόσθετη στήριξη ως ασφαλές καταφύγιο.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας επιβεβαίωσαν την ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να μειώνεται σε χαμηλό οκτώ μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξίας άνω των 100 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, ενώ αναμένουν μόλις περίπου 45 μονάδες βάσης χαλάρωσης από τη Fed.

Οι αβεβαιότητες γύρω από τις εμπορικές πολιτικές της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ επιβαρύνουν επίσης τις προοπτικές του ευρώ ενόψει του μέλλοντος, μαζί με το γουάν της Κίνας και ορισμένα άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,2406 δολάρια, μετά από πτώση της τάξης του 1,16%. Το γιεν αυξήθηκε κατά περίπου 0,25% στα 157,095 ανά δολάριο, αλλά δεν απείχε πολύ από το χαμηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου που σημείωσε τον Δεκέμβριο.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει πέσει θύμα της έντονης διαφοράς επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας εδώ και πάνω από δύο χρόνια, με την επιφυλακτικότητα της Τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων να προκαλεί περισσότερο πόνο στο γιεν.

Το onshore γουάν της Κίνας έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στα 7,3188 ανά δολάριο, καθώς η πτώση των αποδόσεων και οι προσδοκίες για περισσότερες μειώσεις των εγχώριων επιτοκίων συνέχισαν να επιβαρύνουν το νόμισμα.

Διαβάστε ακόμη