Σήμερα (09/11), ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ, όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ενέργειας, όπως ο Eurasia Interconnector και η σημαντική εξέλιξη με τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε, εξάλλου, τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ποσό της χρηματοδότησης για το έργο Eurasia Interconnector αφορά το μεγαλύτερο κονδύλι που δόθηκε ποτέ από την Ένωση για έργο παρόμοιου είδους, σύμφωνα με γραπτή τοποθέτηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όσον αφορά την υλοποίηση του σκέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του διακανονισμού μεταξύ των δύο κρατών για το κοίτασμα Ishai – Αφροδίτη, για το οποίο ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον  Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις και τον τελευταίο να συμφωνεί, όσον αφορά τη σημασία να υπάρξει εξέλιξη το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Πελεκάνος προσέθεσε ότι «εξετάσθηκαν, επιπλέον, οι πιθανές συνέργειες για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και την εξαγωγή τους προς διάφορες χώρες της Ένωσης, καθώς και θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις τουρκικές προκλήσεις, με τον κ. Νετανιάχου να μεταφέρει τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε η επίσημη ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: