Συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας είχε σήμερα (13/10) ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών του ΝΑΤΟ.

Οι δύο Υπουργοί Άμυνας στάθηκαν στη σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ, τονίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Η συνάντηση των δύο Υπουργών διήρκεσε 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Έλληνας Υπουργός διεμήνυσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δε μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν έως την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Προσθέτως, συμφωνήθηκε να μείνει ανοιχτό το «κανάλι» επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χουλουσί Ακάρ.

Χθες, ο κ. Παναγιώτοπουλος είχε εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο εξέθεσε και πάλι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και παρά το γεγονός ότι έγινε μία αναλυτική κουβέντα και το ραντεβού υπερέβη την προγραμματισμένη του διάρκεια, ο Νορβηγός πολιτικός δεν υπερέβη την κλασική γραμμή της ουδετερότητας που τον έχει κάνει αρκούντως αντιπαθή στην Αθήνα.

Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος συναντήθηκε, επίσης και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, αλλά και με τους ομολόγους του από Γερμανία, Κριστίνε Λάμπρεχτ και Γαλλία, Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συζήτησε για τη «συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας» με τον κ. Όστιν.