Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Salman bin Hamad Al Khalifa, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σαουδική Αραβία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία με τη Γαλλία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, καθώς και στην πενταετή ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν προσκλήσεις για εκατέρωθεν επισκέψεις.
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, και στη συνέχεια είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Βασίλειο.
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι εργάζονται ως σύνδεσμοι για την μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας Patriot που έχει διαθέσει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση της άμυνάς της.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, έχουμε κι εμείς δεσμευτεί στο στόχο να καταστήσουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Στόχος μας, από κοινού με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι να μειώσουμε τα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον φιλόδοξο στόχο, αναλαμβάνουμε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πιο σημαντική από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η διασφάλιση ότι θα σταματήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028»