Την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Αλ Μανγκούς, υποδέχθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε στην ομόλογό του το ζήτημα του τερματισμού της παρέμβασης ξένων δυνάμεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες της περιοχής, να γυρίσει πίσω τον χρόνο «και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων».

Επίσης, έκανε σαφές πως η Ελλάδα έχει ως ενδιαφέρον της τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την ευημερία της Λιβύης, λέγοντας πως «έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε» τη γειτονική χώρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια:

«Αγαπητή κυρία Υπουργέ, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι εδώ λίγους μήνες μετά τη συνάντησή μας στην Τρίπολη όταν συνόδευα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τη στήριξή μας στο πρόσωπό σας. Είσαστε απ’ ότι ξέρουμε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και μάλιστα μια γυναίκα Υπουργός που ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Αντιμετωπίζετε με θάρρος, με παρρησία μια σειρά από προκλήσεις. Κυρία Υπουργέ, η Ελλάδα είναι φίλη της Λιβύης και είναι φίλη του Λιβυκού λαού. Υπήρξαμε ιστορικά φίλοι. Έχουμε μια σχέση πολλών αιώνων.

Μια σχέση που συνεχίζεται με την παρουσία της Ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη. Μια κοινότητα που όπως είπαμε και κατ’ ιδίαν, ακόμα και με τις πιο αντίξοες συνθήκες δεν θέλησε να εγκαταλείψει τη Λιβύη.

Οι συχνές επαφές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μένφι, με τον Πρόεδρο της Βουλής Σάλεχ, με εσάς και άλλους αξιωματούχους, υποδηλώνουν την μεγάλη σημασία που εμείς δίνουμε στη σχέση μας μαζί σας.

Όπως είπα πριν, τη Λιβύη επισκέφθηκε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός και από την πλευρά μου έχω έρθει αρκετές φορές και ελπίζω ότι θα έρθω ακόμα περισσότερες.

Επίσης, ο συνεργάτης μου ο Κώστας Φραγκογιάννης ήταν εκεί πριν λίγες εβδομάδες και θα ξαναέρθει σύντομα στη Λιβύη.

Η Ελλάδα, κυρία συνάδελφε, δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, να γυρίσει πίσω το χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων.

Εμείς δεν θέλουμε οτιδήποτε δεν θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη του Λιβυκού λαού, της Λιβυκής κοινωνίας. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία παράνομη συμφωνία στη Λιβύη, καμία συμφωνία που η ίδια η Λιβυκή βουλή έχει αποκηρύξει.

Εμείς έχουμε ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη, στην ευημερία της χώρας σας. Θέλουμε να συμμετέχει η Λιβύη στη νέα αρχιτεκτονική κατανόηση σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας.

Γιατί γεωγραφικά είμαστε άμεσοι γείτονες. Η Κρήτη είναι 20 λεπτά πτήση από τη Λιβύη και η σταθεροποίηση της Λιβύης, η σταθερότητα στη Λιβύη επηρεάζει όλη μας την περιοχή.

Η επικράτηση ακραίων ιδεολογιών σε μία χώρα τόσο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που δεν ενστερνίζεται τις αξίες μας είναι κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο.