Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου μετά το φιάσκο της διαχείρισης του χιονιά στην Αττική που κατέληξε σε τριήμερο αποκλεισμό των βόρειων προαστίων που βυθίστηκαν στο σκοτάδι και πολλές περιοχές δεν είχαν ούτε νερό.

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κινήθηκαν άμεσα και αποφάσισαν μια σειρά από πρωτοβουλίες:

1ον) Παρήγγειλαν μια μεγάλη δημοσκόπηση για να μετρήσουν το πολιτικό κόστος που προκάλεσε το γενικευμένο μπάχαλο και η μετάθεση ευθυνών για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

2ον) Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξετάζει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων και ενημέρωσης με δεδομένο ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τού απέκρυψε την πραγματική κατάσταση στην Αττική, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και ο ίδιος.

3ον) Επιταχύνονται μια σειρά στρατηγικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο να αλλάξει η πολιτική και επικοινωνιακή ατζέντα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού καταλογίζουν εγκληματικές ευθύνες σε μια σειρά υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους που είχαν ως συνέπεια να εισπράξει η κυβέρνηση μεγάλο πολιτικό κόστος.

Το μέγεθος του πολιτικού κόστους θα καταγραφεί στη δημοσκόπηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τα ποιοτικά στοιχεία της οποίας θα αναλυθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα με συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Το φιάσκο φέρνει εξελίξεις

Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στο radar ότι αν η δημοσκόπηση δείξει ότι το φιάσκο στην Αττική σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και η φθορά είναι μεγάλη, τότε αναγκαστικά θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών ακόμα και στα μέσα Μαΐου, προκειμένου να μην απωλέσει η κυβέρνηση το στρατηγικό πλεονέκτημα μιας νέας μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και μηδενισμό του κοντέρ για να έχει μπροστά της μια καθαρή τετραετία.

Προσφυγή στις κάλπες

Τα σημάδια φθοράς στην κυβέρνηση και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δυνατότητα να διαχειρίζεται κρίσεις σε συνδυασμό με την κατάσταση τέλματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογούν αναγκαστικά προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, αποκάλυψε στο radar καλά πληροφορημένη πηγή.

Ο Μάιος μπορεί να είναι νωρίς αλλά ο Οκτώβριος είναι πολύ αργά για κάλπες, είναι το νέο δόγμα που επικρατεί στο Μαξίμου.

Τα «κουκιά» και τα βόρεια προάστια

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι προβληματισμένοι, γιατί η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων που είναι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων.

Αυτοί που δοκιμάστηκαν από τα χιόνια και έμειναν χωρίς ρεύμα για τρεις ολόκληρες ημέρες, τυχαίνει να είναι αστοί, επιχειρηματίες, στελέχη του ιδιωτικού τομέα, μεγαλογιατροί, μηχανικοί και γενικά άνθρωποι επιρροής που ανήκουν παραδοσιακά στη συντηρητική παράταξη.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι δικαιολογίες δεν πείθουν αυτή την κατηγορία των πολιτών και γιαυτό δεν θεωρείται ότι το πρόβλημα λύνεται με μια συγγνώμη.

Οργή για τον χειρισμό

Το χειρότερο από όλα ήταν ο εμπαιγμός για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος στις πληττόμενες περιοχές.

Προφανώς κάποιοι μπέρδεψαν την Εκάλη και την Κηφισιά με το Ζεφύρι και νόμισαν ότι με εκατό ευρώ θα καθαρίσουν τη φάση.

Τελικά αυτό που κατάφεραν ήταν να εξοργίσουν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους των βορείων προαστίων.

Μπλακάουτ στην εμπιστοσύνη

Το μπλακάουτ στα βόρεια προάστια μπορεί να μην έχει την καταλυτική επίδραση που είχε το Μάτι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση είχε ανεβάσει τον πήχυ με το δόγμα του λεγόμενου επιτελικού κράτους, η φθορά για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι σημαντική.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ένα μέρος του κόσμου χάνει την εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του κράτους και της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να γκριζάρουν τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία στα οποία επί ενάμισι χρόνο η Ν.Δ. είχε την απόλυτη κυριαρχία.