Όπως συμβαίνει κάθε φορά που μία σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα, έτσι και στην περίπτωση της «Μήδειας» οι ευθύνες για τα προβλήματα, κυρίως όσον αφορά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 250.000 νοικοκυριά, έγιναν «μπαλάκι» στα χέρια των αρμοδίων.
Η κακοκαιρία προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως στην Αττική, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιες περιοχές έχει διακοπεί και η υδροδότηση. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι «δείχνουν» τον ΔΕΔΔΗΕ ως υπεύθυνο, ο οποίος από την πλευρά του έκανε λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία σήμερα ενισχύονται με επιπλέον 60 τεχνικούς από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των βλαβών, καθώς εκτιμάται ότι 10.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα για 3η ημέρα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία, ενώ είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις 70.000 που αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας. Εξάλλου και στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 4 οικισμούς.

Γ. Πατούλης: Να αναλάβει τις ευθύνες του ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης μιλώντας στο Mega, θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.
«Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης. Όσον αφορά στα προβλήματα στους δρόμους, ο περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής διατήρησε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, σημειώνοντας πως τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε μικρούς δημοτικούς δρόμους.

ΚΕΔΕ: Δεν είναι ευθύνη των δήμων το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων

Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, λόγω της κακοκαιρίας.
Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλ/εκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».
«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη.
Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών» αναφέρει η ΚΕΔΕ.