Συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων της Ιταλίας με το υπουργείο Μεταφορών για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Villa Pampili στη Ρώμη. Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός «Οικοδομούμε νέα σχέση», η Ελλάδα θα επενδύσει στις υποδομές και η Ιταλία θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε νέα τρένα και αμαξοστάσιο για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι, για την προσωπική της συμβολή στη συμφωνία.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Ιταλίας έγινε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, όπου τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και η κυρία Μελόνι τάχθηκαν υπέρ του να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους στη φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι επιδιώκει τον τριπλασιασμό της διασύνδεσης.
«Σήμερα είχαμε μια ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα, με πολύ μεράκι, όπως είπε η Τζόρτζια Μελόνι και με καλή διάθεση για να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα που μας απασχολούν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για οικονομικούς, πολιτιστικούς δεσμούς με κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες.
«Το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε υποδηλώνει την ανάγκη να συνεδριάζει πολύ πιο τακτικά. Αντανακλούν τη βούληση να διευρύνουμε τη συνεργασία μας» σε κάθε επίπεδο. Η Ιταλία άλλωστε θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην κυλιόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ήδη προετοιμασία.
Για την κοινή δήλωση που υπεγράφη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη διασύνδεση, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας. «Η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου.
Μελόνι: Θα προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια
«Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Πέρασαν 8 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση» είπε η Τζόρτζια Μελόνι κάνοντας λόγο για πολύ σημαντικές συνομιλίες και για σημαντικές συμφωνίες.
«Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας είναι άριστες, όπως είναι φυσικό», ανέφερε, επικαλούμενοι τόσο την ιστορία των δύο χωρών, όσο και τη θέση τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρωταγωνιστούν στις συνομιλίες που δείχνουν πώς η Ευρώπη αλλάζει,
«Είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος γιατί είμαστε χώρες υποδοχής μεταναστών. Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί έντονα για να υπάρξει αλλαγή αντιμετώπισης στις ροές των δύο χωρών. Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση αφορούσε την ανακατανομή των μεταναστών. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στο ζήτημα των συνόρων», σημείωσε. «Με τον Κυριάκο έχουμε συμμεριστεί τη δέσμευση που είναι προς όφελος της ειρήνης. Αυτό ισχύει για την Ουκρανία. Είμαστε στο πλευρό της μέχρι τέλους, συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες για μια ασφαλή ειρήνη. Περιμένουμε μια σαφή απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα άμεσης κατάπαυσης του πυρός που δέχθηκε αμέσως η Ουκρανία, που ξεκαθάρισε ποια πλευρά είναι υπέρ της ειρήνης και ποια του πολέμου. Περιμένουμε την απάντηση της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και στη Μέση Ανατολή.
Η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που θα φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής. «Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις θέσεις μεταξύ τους», είπε, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια. Αναφέρομαι στη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας στην άμυνα και στις μεταφορές, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία. Επίσης, είπε ότι συνεργασία επιδιώκεται στην ασφάλεια, όπως και στην πολιτική προστασία.
Ποιοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Διαβάστε ακόμη:
- Σπάνια έργα και «βαριές» υπογραφές στο Greek Sale του οίκου Bonhams
- Μήνας road shows, Γενικών Συνελεύσεων και μερισμάτων για τις τράπεζες
- Διπλό crash test για την ελληνική οικονομία: Fitch και Scope αξιολογούν την πρόοδο του 2025
- Προσωπικός Αριθμός: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα, όλα σε ένα – Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσουμε