Οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Αιγυπτιακού -Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Κάιρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο οι συμφωνίες που αναμένεται να κλείσουν εκτιμόνται σε $1,5 δισ.  Σύμφωνα με το μέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Turki Al-Hokair, η εκδήλωση θα συμπέσει με την επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εμπορίου Majid bin Abdullah Al-Qasabi στην Αίγυπτο και έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου στο Κάιρο, ανέφερε η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram.

Αντιπροσωπεία του συμβουλίου θα παραστεί στο φόρουμ, το οποίο έχει στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών μεταξύ των δύο χωρών, είπε ο Αλ Χοκάιρ. Οι επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τον ευρύτερο στόχο της Αιγύπτου για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα από χώρες του Κόλπου, για την ενίσχυση των μειούμενων αποθεμάτων της σε δολάρια ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των αναμενόμενων επενδύσεων επικεντρώνεται σε τομείς όπως η ενέργεια, οι επενδύσεις σε ακίνητα, η γεωργία και ο τουρισμός. Ο Al-Hokair υπογράμμισε το βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους οικονομικούς και επενδυτικούς τομείς, ενισχύοντας τις αμοιβαίες επενδυτικές ευκαιρίες.

Το πρώτο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κόλπου-Αιγύπτου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 22-23 Νοεμβρίου στο Κάιρο, με στόχο την ανάπτυξη προτάσεων που ενθαρρύνουν ισχυρές οικονομικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων, στο φόρουμ θα συμμετέχουν αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από χώρες και έθνη από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στην Αφρική. Το γεγονός έρχεται καθώς ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ της Αιγύπτου και των χωρών του GCC ξεπέρασε τα $30 δισ. το 2022, συμπεριλαμβανομένων $20,4 δισ. για τις εξαγωγές του Κόλπου και $9,5 δισ. για εισαγωγές από τον Κόλπο από την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων του Κόλπου, Χασάν Αλ-Χουβαϊζί. Οπως είπε ο ίδιος οι επενδύσεις του Κόλπου στην Αίγυπτο είναι παλιές και χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, ωστόσο, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενοι τις αιγυπτιακές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον και τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. Ο Al-Huwaizi σημείωσε επίσης ότι ο όγκος των επενδύσεων του Κόλπου στην Αίγυπτο ξεπερνά τα $62 δισ. με περισσότερες από 8.500 εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη: