Στην υπογραφή SPA (συμφωνίας εξαγοράς) προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες της Avramar και η αραβικών συμφερόντων Aqua Bridge, που αποτελεί τον εν δυνάμει νέο ιδιοκτήτη της κορυφαίας εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν έχει υπογράψει ακόμη η Amerra, σημερινή ιδιοκτήτρια της Avramar, προϋπόθεση κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να υπάρξει οριστική συμφωνία.
«Είναι σαν να συμφωνούν δύο να αγοράσει ο ένας από τους δύο το σπίτι ενός τρίτου και ο τρίτος να μην έχει συμφωνήσει», είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε παράγων του κλάδου με γνώση των διαβουλεύσεων για να περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώθηκε τελευταία.
Αναμφίβολα η υπογραφή SPA ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες και την Aqua Bridge αποτελεί σημαντικό βήμα για να πραγματοποιηθεί η πώληση της Avramar και σηματοδοτεί πρόοδο στη σχετική διαδικασία έπειτα από αλλεπάλληλες και χρονοβόρες εμπλοκές όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη, αποπνέει για πρώτη φορά και η οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2024 της «Avramar Εμπορικής», θυγατρικής της «Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.» για την εμπορική δραστηριότητα, η οποία εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 2 Ιουλίου 2025 και δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τη ∆ευτέρα 7 Ιουλίου 2025.
Στην οικονομική έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η μητρική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες με σκοπό την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων των Ελληνικών Εταιρειών του ομίλου Avramar και την αναζήτηση νέου επενδυτή και εκτίμησή της είναι ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα έχουν επιτυχή εξέλιξη».
Από την άλλη, το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά υπήρξε στο «παρά πέντε» εμπλοκή, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για τερματισμό του «σίριαλ», προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό.
Οι κύριες αιτίες της τελευταίας εμπλοκής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο: πρώτον, η Amerra φέρεται ότι δεν έχει καταβάλει τα περίπου 90 εκατ. ευρώ που οι τράπεζες κατέστησαν απαιτητά πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς δεν ανανεώθηκε η περίοδος αναστολής των πληρωμών προς τις τράπεζες, η οποία είχε λήξει στις 30 Απριλίου 2025.
Αν και δεν παραχώρησε τις μετοχές που ζήτησαν οι τράπεζες λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεών της, δεν φέρεται να ασκήθηκε στη συνέχεια κάποια ιδιαίτερη πίεση από τους πιστωτές στον σημερινό ιδιοκτήτη της Avramar.
∆εύτερον, φέρεται να μην υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη νομική φόρμουλα που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταβίβαση της εταιρείας, μία μεταβίβαση που φυσικά θα συνοδεύεται από γενναίο «κούρεμα» των δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Το ύψος της διαγραφής χρεών, πάντως, είναι από τα σημεία για τα οποία υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και θα κυμανθεί στο επίπεδο του 70%-75%.
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της «Avramar Εμπορικής» το 2024 χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση των πωλήσεων. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 266,52 εκατ. ευρώ έναντι 325,32 εκατ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας μείωση περίπου 18%.
Η απώλεια αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την «Avramar Εμπορική» στη μείωση του όγκου πωλήσεων του κρανιού, αξίας περίπου 15 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η εταιρεία αποφάσισε τη διακοπή της πώλησης του συγκεκριμένου είδους ψαριού, αλλά και στη μείωση του όγκου πωλήσεων των λοιπών ψαριών παρά την αύξηση των τιμών πώλησης των ψαριών που σημειώθηκε εντός της χρήσης του 2024.
Ρόλο ίσως διαδραμάτισε εδώ το γεγονός ότι η Avramar είχε σταματήσει για αρκετό διάστημα τη λειτουργία κάποιων παραγωγικών μονάδων σε μια προσπάθεια μείωσης των εξόδων λειτουργίας. Το τελευταίο αποτυπώνεται στην κερδοφορία, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 9,86% το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και να διαμορφώνονται σε 5,11 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκατ. ευρώ από 1,65 εκατ. ευρώ το 2023.