Η Τουρκία και η Shell Plc υπέγραψαν 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με δυνατότητα ανακατεύθυνσης των φορτίων προς την Ευρώπη σε μια εξέλιξη που αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει περιφερειακός κόμβος προμήθειας του καυσίμου.

Η Shell θα πωλεί στην κρατική Botas της Τουρκίας φυσικό αέριο περίπου 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από το 2027, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar κατά την τελετή υπογραφής στην Άγκυρα. Αυτό αντιστοιχεί0 περίπου στο 8% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

Στη σύμβαση υπάρχει η επιλογή για παράδοση του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας, δήλωσε ο Bayraktar, προσθέτοντας ότι θα δώσει στην Botas «κρίσιμες δυνατότητες» στη ναυτιλία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση παραπέμπει στα σχέδια της Τουρκίας για έναν πιο ενεργό διεθνή εμπορικό ρόλο της εθνικής ενεργειακής εταιρείας, η οποία παραδοσιακά εισήγαγε φορτία για εγχώρια κατανάλωση.

Η Τουρκία στοχεύει να γίνει κόμβος και προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει επενδύσει σημαντικά στην πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και στην εγχώρια παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα. Εξάγει ήδη μικρές ποσότητες στην Ένωση, αλλά οι ροές περιορίζονται από τη χωρητικότητα του αγωγού στα δυτικά σύνορα με τη Βουλγαρία.

Η Botas αγοράζει αέριο από αγωγούς της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, ενώ η Αλγερία και οι ΗΠΑ κυριαρχούν στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τον Μάιο, η εταιρεία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας LNG για έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως με την αμερικανική μεγάλη εταιρεία Exxon Mobil Corp.

Διαβάστε ακόμη: