Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ, καθώς η Ουγγαρία ήρε τις διαφωνίες της.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την #Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. ξέρουμε τι διακυβεύεται».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε σύμφωνα με το Sky News, ότι τα κονδύλια για την Ουγγαρία, τα οποία έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δεν θα αποδεσμευτούν, παρά τη συμφωνία βοήθειας.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος δήλωσε πως υπήρξε ένα πρόσθετο μέτρο σχετικά με τον μηχανισμό αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου.

Πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε συνάντηση του Βίκτορ Όρμπαν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλα Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την Ιταλία πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

 

Η ανάρτηση Μισέλ

Ικανοποίηση στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την “ομόφωνη” απόφαση και δήλωσε ότι “θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία”.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Το κείμενο συμπερασμάτων

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη: