Να αναστείλουν τους περισσότερους δασμούς συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα, σε μια κίνηση που δείχνει την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ειδικότερα,οι δυο χώρες θα μειώσουν προσωρινά τους δασμούς που επιβάλλουν η μία στα προϊόντα της άλλης, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη, δίνοντας έτσι περιθώριο τρεις μήνες για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Οι συνδυασμένοι αμερικανικοί δασμοί 145% στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν στο 30%, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή που συνδέεται με τη φαιντανύλη, έως τις 14 Μαΐου, ενώ οι κινεζικοί δασμοί 125% στα αμερικανικά προϊόντα θα μειωθούν στο 10%, σύμφωνα με τη δήλωση και τους αξιωματούχους σε ενημέρωση τη Δευτέρα.
«Είχαμε μια πολύ ισχυρή και παραγωγική συζήτηση σχετικά με τα βήματα προόδου για τη φαιντανύλη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. «Συμφωνούμε ότι καμία πλευρά δεν θέλει να αποσυνδεθεί».
Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι «τα μέρη θα δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».
Βήμα προς την αποκλιμάκωση
Η ανακοίνωση αποτελεί ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση ενός δασμολογικού πολέμου που οδήγησε σε άμεση πτώση του εμπορίου στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι δύο χώρες είχαν αναφέρει νωρίτερα «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες τους, η οποία έδωσε ώθηση στις αγορές και βοήθησε τις κινεζικές μετοχές να ανακτήσουν τις απώλειές τους από την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμσον Γκριρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν πιο ισορροπημένο εμπόριο με την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε τη συμφωνία «εμπορική συμφωνία» σε μια πρώτη δήλωση χθες Κυριακή, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποιος είναι ο αποδεκτός στόχος και για τις δύο πλευρές ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσουμε εκεί. Η Κίνα είχε προηγουμένως απαιτήσει από τις ΗΠΑ να καταργήσουν όλους τους δασμούς που έχουν επιβάλει φέτος, κάτι που δεν συνάδει με τον αμερικανικό στόχο της μείωσης ή του τερματισμού του εμπορικού ελλείμματος.
Ενώ οι αγορές χαιρέτισαν τις πρόσφατες αναφορές για πρόοδο, η ιστορία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιτευχθεί λεπτομερής συμφωνία, αν αυτή είναι εφικτή. Το 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να θέσουν τη διαφορά τους «σε αναμονή» μετά από έναν γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά οι ΗΠΑ σύντομα υπαναχώρησαν από τη συμφωνία αυτή, οδηγώντας σε περισσότερους από 18 μήνες περαιτέρω δασμών και συνομιλιών πριν από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης» τον Ιανουάριο του 2020.
Τελικά, η Κίνα απέτυχε να τηρήσει τη συμφωνία αγοράς που υπήρχε σε αυτή τη συμφωνία και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας τον σημερινό εμπορικό πόλεμο.
Διαβάστε ακόμη:
- Σπάνια έργα και «βαριές» υπογραφές στο Greek Sale του οίκου Bonhams
- Μήνας road shows, Γενικών Συνελεύσεων και μερισμάτων για τις τράπεζες
- Διπλό crash test για την ελληνική οικονομία: Fitch και Scope αξιολογούν την πρόοδο του 2025
- Προσωπικός Αριθμός: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα, όλα σε ένα – Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσουμε