Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συνεχάρη με επιστολή του τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επανεκλογή του στο αξίωμα, μετά τις χθεσινές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Σαρμάς,  ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον τουρκικό λαό.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 52,1% των ψήφων έναντι του 47,9%, που έλαβε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Politico: Η νίκη Ερντογάν και η επίδρασή του στις διεθνείς υποθέσεις

Tο Politico επισημαίνει ότι η νίκη του Ερντογάν ήρθε έπειτα από μία σκληρή προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος  κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι συνδέεται με την τρομοκρατία και υποστήριξε ότι η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε χάος αν η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία.

Ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος αλλά οι εκλογές αυτές θεωρήθηκαν ευρέως ως καθοριστική στιγμή για τη χώρα.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι έκανε τη χώρα ισχυρότερη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η αυταρχική του προσέγγιση στην εξουσία υπονομεύει τη δημοκρατία της Τουρκίας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  είπε ότι ήταν «η πιο άδικη εκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών» στη δική του μετεκλογική ομιλία.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές στις οποίες ο Tούρκος πρόεδρος και το ισλαμιστικό κόμμα του AK κέρδιζαν εύκολα τους αντιπάλους τους, ο Ερντογάν πήγε στην αναμέτρηση του Μαΐου πίσω στις δημοσκοπήσεις. Όμως κόντρα τους δημοσκόπους στις 14 Μαΐου, βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο και κυριάρχησε και στον β’ γύρου.

Η θέση της Τουρκίας ως βασικής δύναμης του ΝΑΤΟ μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, κατέστησε τις εκλογές μία από τις πιο στενά παρακολουθούμενες πολιτικές αναμετρήσεις στον κόσμο.

Ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει να στέλνει σιτάρι σε έναν πεινασμένο κόσμο, αναδεικνύει την επίδραση του Ερντογάν στις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό φαίνεται και  με τη καλή σχέση που διατηρεί με τη Ρωσία ακόμα και μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την ώρα που όλη η Δύση της έχει γυρίσει την πλάτη.

Διαβάστε περισσότερα