Απογοήτευση προκάλεσε στους ειδικούς επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το πρόσφατο περιστατικό συρροής κρουσμάτων COVID-19 στο νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας», όπου δεκάδες υγειονομικοί έχουν προσβληθεί τις τελευταίες ημέρες από τον κορωνοϊό και στην πλειονότητά τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, το 44% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως και όλων των υπόλοιπων κατηγοριών εργαζομένων αλλά και του γενικού πληθυσμού, είναι προαιρετικός.

Στους εργαζομένους στα νοσοκομεία δόθηκε κατά προτεραιότητα η δυνατότητα εμβολιασμού, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι μισοί δεν την αξιοποίησαν. Ενα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού, εκτιμάται ότι το 50% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ –ποσοστό που είναι υψηλότερο και εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 60% στο ιατρικό προσωπικό– έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση του εμβολίου, αναλογία που κρίνεται χαμηλή, εάν αναλογιστεί κανείς την έκταση της πανδημίας, και είναι ενδεικτική της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν συνολικά τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έως χθες το μεσημέρι είχαν διενεργηθεί περίπου 93.000 εμβολιασμοί, έναντι της COVID-19, εργαζομένων στο ΕΣΥ και σε ιδιωτικές κλινικές. Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα για υγειονομικούς που είχαν δηλώσει εξαρχής την πρόθεση να εμβολιαστούν. Για τους υπόλοιπους που είχαν επιφυλάξεις ή δεν πρόλαβαν να δηλώσουν εξαρχής πρόθεση εμβολιασμού, είτε χορηγήθηκε η έκτη δόση από τα φιαλίδια των εμβολίων –το διάστημα που αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται και έκτη δόση και πριν αυτή τελικά αρχίσει να υπολογίζεται στον γενικό προγραμματισμό των ραντεβού– είτε ακολουθείται η μέθοδος του κλεισίματος ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.