Με μια στοχευμένη φορολογική στρατηγική, που οι οικονομικοί αναλυτές αποκαλούν «svuota Londra», δηλαδή «άδειασμα του Λονδίνου», η Ιταλία εξελίσσεται σε εναλλακτικό προορισμό για την παγκόσμια ελίτ του πλούτου. Αξιοποιώντας την κατάργηση του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος non-dom στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρώμη και κυρίως το Μιλάνο προσελκύουν πρώην διευθύνοντες συμβούλους, δισεκατομμυριούχους και επενδυτές.
Τι προσφέρει η Ιταλία στους non-doms
Η Ιταλία, από το 2017, προσφέρει σταθερό φορολογικό συντελεστή 200.000 ευρώ ετησίως για τα παγκόσμια εισοδήματα αλλοδαπών κατοίκων που επιλέγουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στη χώρα, με επιπλέον απαλλαγές σε φόρους κληρονομιάς και δωρεών για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ιταλίας.
Σε σύγκριση:
- Ιταλία: flat tax, κληρονομιά έως 8%
- Ην. Βασίλειο: φορολόγηση έως 45%, φόρος κληρονομιάς έως 40%
Έξοδος δισεκατομμυριούχων από το Ηνωμένο Βασίλειο
Η απόφαση της κυβέρνησης Στάρμερ να καταργήσει το καθεστώς non-dom και να επιβάλει νέους φόρους στα εξωχώρια περιουσιακά στοιχεία, επιτάχυνε την έξοδο εύπορων κατοίκων. Ο Μπαρτ Μπεχτ, ο Νασέφ Σαουίρις, ο Έλιο Λεόνι-Σέτι και πολλοί άλλοι είναι μεταξύ όσων εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ιταλία.
Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg και της Utmost Wealth Solutions, το φαινόμενο έχει «τεράστιες επιπτώσεις». Οι εύποροι non-doms συνεισέφεραν πάνω από 9,5 δισ. ευρώ ετησίως στα δημόσια έσοδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν η έξοδος συνεχιστεί, το Λονδίνο ενδέχεται να χάσει 131 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, καθώς και 40.000 θέσεις εργασίας.
Το Μιλάνο ως νέα οικονομική πρωτεύουσα
Το Μιλάνο, μετά το Brexit, κεφαλαιοποιεί τον ρόλο του ως νέα πύλη επενδύσεων. Προσφέρει:
- Αστικό περιβάλλον και διεθνή διασύνδεση
- Πολιτιστικά και οικογενειακά πλεονεκτήματα
- Αμεσότητα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή
Το Wilde Club του επιχειρηματία Γκάρι Λάντεσμπεργκ συγκεντρώνει ήδη 75% μέλη από Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ξενοδοχειακοί κολοσσοί Rocco Forte και Rosewood επενδύουν δυναμικά στην ιταλική αγορά.
Το ιταλικό μοντέλο: απλό, ελκυστικό, αποτελεσματικό
Ενώ το νέο βρετανικό καθεστώς προσφέρει τετραετή μεταβατική περίοδο, η Ιταλία παρέχει 15ετή φορολογική σταθερότητα, όπως και η Ελλάδα, που εφαρμόζει αντίστοιχο μοντέλο για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Λόρενς της Charles Russell Speechlys, 6 στους 10 πελάτες που αποχωρούν από τη Βρετανία κατευθύνονται πλέον στην Ιταλία. «Η Ιταλία πήρε τα καλύτερα στοιχεία του βρετανικού non-dom και τα απλοποίησε», δηλώνει.
Η Ιταλία, με φορολογική διορατικότητα, διεθνές brand και ευρωπαϊκή σταθερότητα, αναδεικνύεται σε νικητή της μάχης των φορολογικών κατοίκων υψηλής αξίας. Το Λονδίνο, αντίθετα, φαίνεται να πληρώνει το κόστος πολιτικών επιλογών που δημιουργούν αβεβαιότητα. Η μετακίνηση κεφαλαίων και προσώπων, όπως λέει χαρακτηριστικά μια πρώην non-dom:
«Μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά φεύγει μαζί μας πολύ χρήμα».
Διαβάστε ακόμη:
- Eurovision 2025: Οι χώρες που «σνόμπαραν» την Ελλάδα – Δείτε πώς ψήφισαν την Κλαυδία
- HELLENiQ ENERGY: Μέρισμα-παυσίπονο σε μια εταιρεία με βαριά συμπτώματα
- Χ.Α.: Οι τράπεζες τραβούν μπροστά – Στήριγμα αλλά και προειδοποιητικό καμπανάκι
- ElvalHalcor: Οικονομικά ρεκόρ, αλλά μετοχή σε στασιμότητα – Με τέτοια κέρδη, γιατί δεν κινείται;