Η Subaru ανακοίνωσε τα μελλοντικά της σχέδια για τον εξηλεκτρισμό του στόλου της και τον απολογισμό της για το 2023.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιαπωνική εταιρεία μέχρι το 2026 θα προστεθούν στη γκάμα της τρία νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία όμως θα αναπτυχθούν με την πολύτιμη βοήθεια της Toyota, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μεταξύ τους συνεργασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα τρία επερχόμενα ηλεκτρικά μοντέλα θα ανήκουν στη δημοφιλή κατηγορία των SUV, ενώ το ένα από αυτά θα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο της Subaru στην Ιαπωνία και κάποιο πιθανότατα θα είναι ένα μεγάλο SUV με τρεις σειρές καθισμάτων, το οποίο θα παράγεται στις Η.Π.Α από την Toyota.

Σημειώνεται ότι τα τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα θα έρθουν με τη στήριξη της Toyota, ώστε να μειωθεί το σχετικό κόστος για την Subaru, η οποία θεωρεί δύσκολη την πρόβλεψη για το επίπεδο ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια.

Πάντως η Subaru ανακοίνωσε και δεύτερο «κύμα» ηλεκτρικών μοντέλων, το οποίο θα έρθει μέχρι το τέλος του 2028. Αφορά τέσσερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα που θα μπορούσε να αναπτύξει μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή της Toyota, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί μέχρι τότε από το πως θα έχει διαμορφωθεί η αγορά.

Υπενθυμίζουμε ότι μακροπρόθεσμος στόχος της Subaru είναι το 50% των πωλήσεων της να αφορά ηλεκτρικά μοντέλα. Ένας μάλλον υπερβολικά αισιόδοξος, για την ώρα, στόχος με δεδομένο ότι έχει στο στόλο της μόνο ένα ηλεκτρικό μοντέλο, το Solterra, το οποίο είναι το Toyota bZ4x με τα λογότυπα της Subaru. To γεγονός ότι το Solterra αντιπροσώπευε μόλις το 0,02% των παγκόσμιων πωλήσεων της Subaru το 2023 δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Ωστόσο η Subaru κατάφερε το 2023 αύξηση +15% στις παγκόσμιες πωλήσεις της (976.000 οχήματα) και άνοδο +75% στα λειτουργικά της κέρδη (468,2 δισεκατομμύρια γιεν). Τέλος, να πούμε ότι η Subaru συνεχίζει να επενδύει στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς το επόμενης γενιάς e-Boxer υβριδικό της σύστημα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το φθινόπωρο του 2024.

Διαβάστε ακόμη: