Φθινόπωρο προ των πυλών κι αναζητάμε οικονομικά γαστρονομικά city break. Τα νέα είναι θετικά, αφού δεν χρειάζεται πια να ταξιδέψουμε μέχρι την μακρινή Μπανγκόκ ή να ξοδέψουμε μια περιουσία για να ανακαλύψουμε γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Ακόμη και σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις που είναι γνωστές για τη βραβευμένη κουζίνα και τα ακριβά τους εστιατόρια, το καλύτερο φαγητό είναι συχνά πολύ πιο προσιτό απ’ όσο φανταζόμαστε. Ομολογουμένως, δεν θα βρούμε φανταχτερές πλωτές αγορές μέσα στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν μερικά υπέροχα μέρη που εκπλήσσουν με το εύρος γεύσεων που προσφέρουν. Οι περισσότερες street food αγορές της Ευρώπης πλέον προσφέρουν τόσο τοπικές γεύσεις όσο και νέες τάσεις στην γαστρονομία που μπορεί να προέρχονται κυριολεκτικά από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Mercado de San Ildefonso, Μαδρίτη

H αγορά Mercado de San Ildefonso ακολουθεί το ύφος υπαίθριων αγορών street food που μπορεί κανείς να βρει στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη ή την Μπανγκόκ. Ένα σημείο συνάντησης μετά τη δουλειά για ένα απεριτίφ ή μια εναλλακτική πρόταση για τους γείτονες και τους θαμώνες των συνοικιών Malasaña και Chueca, καθώς βρίσκεται στην Calle Fuencarral, ακριβώς στα σύνορα μεταξύ των δύο περιοχών.

Χωρισμένη σε τρεις ορόφους, η αγορά βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν η πρώτη στεγασμένη αγορά τροφίμων στη Μαδρίτη, μέχρι που κατεδαφίστηκε το 1970. Διαθέτει 16 διαφορετικούς πάγκους που προσφέρουν εξαιρετικά εξειδικευμένη και υψηλής ποιότητας κουζίνα. Διαθέτει επίσης δύο ημι-υπαίθριες βεράντες και ένα μπαρ σε κάθε όροφο. Στην αγορά Mercado de San Ildefonso θα δοκιμάσετε κλασσικές ισπανικές γεύσεις, αλλά και εξαιρετικά ιαπωνικά ράμεν και bao buns. Η αγορά φιλοξενεί επίσης παρουσιάσεις βιβλίων, επιδείξεις μόδας, πάρτι, εμπορικά λανσαρίσματα, επιχειρηματικές συναντήσεις, μαθήματα, εκθέσεις, προβολές, γυρίσματα ταινιών, φωτογραφήσεις, ακόμα και εκπομπές μαγειρικής.

Down Town Gourmet Market, Αϊντχόφεν

Αυτή η πρωτοποριακή αγορά τροφίμων στο Αϊντχόφεν κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο concept φιλοξενίας στα Entree Awards το 2017. Στην καρδιά του δυναμικού κέντρου της πόλης, λιγότερο από 10 λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό σταθμό, αυτή η αγορά με τα 21 διαφορετικά περίπτερα θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε κάποιο γαστρονομικό φεστιβάλ.

Εδώ θα απολαύσετε μεγάλη ποικιλία δημιουργικών πιάτων εξαιρετικής ποιότητας όλο το χρόνο. Από βιετναμέζικα μέχρι μεξικάνικα τάκος και από ζουμερά burgers μέχρι ειδικές ποικιλίες παγωτού, εδώ θα βρείτε μεγάλη γκάμα επιλογών, ανάμεσά τους και αρκετές χορτοφαγικές και vegan. Μπορείτε να περιηγηθείτε με την ησυχία σας και να ανακαλύψετε τις διάφορες κουζίνες, και στη συνέχεια να δώσετε την παραγγελία σας μέσω ψηφιακής εφαρμογής, κάτι που καθιστά την όλη εμπειρία ακόμα πιο χαλαρή και ευχάριστη, μακριά από ουρές αναμονής. Η ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αγοράς είναι ήδη εξ’ ολοκλήρου στα αγγλικά και είναι πλήρως προσανατολισμένα προς το όλο και πιο διεθνές Αϊντχόφεν.

Foodhallen, Άμστερνταμ

Η αγορά Foodhallen αποτελεί μέρος μιας ευφάνταστα ανακαινισμένης πρώην αποθήκης τραμ, της De Hallen, στην ανερχόμενη περιοχή Oud-West του Άμστερνταμ, και είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε αν θέλετε να γευτείτε το νοστιμότερο street food στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Από τα περίπου 20 διαφορετικά περίπτερα που διεκδικούν την προσοχή των πεινασμένων θαμώνων γύρω από ένα κεντρικό μπαρ – διάσπαρτα στο χώρο υπάρχουν και άλλα εξειδικευμένα μπαρ που σερβίρουν αποκλειστικά κρασί, τζιν ή μπύρα – το De Ballenbar είναι σίγουρα κορυφαίο. Προσφέρει πιο γκουρμέ εκδοχές των κλασικών ολλανδικών bitterballen, με γεύσεις όπως τσορίθο, κατσικίσιο τυρί, ακόμη και μπουγιαμπέσα. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή διοργανώνονται βραδιές Beats and Bites που διαρκούν μέχρι τη 1 π.μ. και γεμίζουν την αγορά με νεανική παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Στην αγορά πραγματοποιούνται επίσης περιστασιακά ειδικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Markthalle Neun, Βερολίνο

Η Markthalle Neun του Βερολίνου είναι, αναμφισβήτητα, η καλύτερη street food αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας. Βρίσκεται στο κέντρο της πολύ μοντέρνας γειτονιάς Kreuzberg, περιτριγυρισμένη από μεγάλο αριθμό μοντέρνων καταστημάτων και γκαλερί τέχνης, και στεγάζεται στον ίδιο χώρο που φιλοξενούσε κάποτε μια παλιά αγορά του 19ου αιώνα – μία από τις τρεις που επέζησαν από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Σήμερα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων πωλητών που προσφέρουν δίκαια, οικολογικά και περιφερειακά παραγόμενα προϊόντα. Τα κύρια προϊόντα που διατίθενται είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λιχουδιές και τοπικές σπεσιαλιτέ, ψάρια, κρέας και λουκάνικα, τυριά, ψωμί και αρτοσκευάσματα, αλλά και προϊόντα όπως τσάι και καφές, μπύρα, κρασί και άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Θα βρείτε ακόμα καφέ, σνακ και περίπτερα με λουλούδια.

Κάθε Πέμπτη βράδυ στήνεται μια εκπληκτική γκάμα πάγκων με φαγητό και οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν τις τελευταίες τάσεις στο φαγητό. Καπνιστά κρέατα, βάφλες, κορεάτικα bao, burgers και χειροποίητη μπύρα που παρασκευάζεται στα κελάρια κάτω από την αγορά τραβούν σαν μαγνήτης τους πεινασμένους καλοφαγάδες της πόλης και η αγορά γεμίζει ζωή.

 

Marché des Enfants Rouges, Παρίσι

Περιηγηθείτε στις μπουτίκ του Haute Marais, στο 3ο διαμέρισμα, και στη συνέχεια κάντε ό,τι κάνουν οι ντόπιοι bobos (αστοί μποέμ). Καθίστε δηλαδή σε ένα από τα κοινόχρηστα τραπέζια στο Marché des Enfants Rouges για να απολαύσετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας, επιλέγοντας από τους περίπου 20 διαφορετικούς πάγκους με φαγητό. Κρυμμένη πίσω από σφυρήλατες σιδερένιες πύλες στην rue de Bretagne, αυτή είναι η παλαιότερη στεγασμένη αγορά στο Παρίσι και προστατευόμενο ιστορικό μνημείο, αφού ιδρύθηκε το 1615.

Η αγορά πήρε το όνομά της από το πρώην ορφανοτροφείο στο χώρο του οποίου βρίσκεται (τα παιδιά του φορούσαν κόκκινα μπουφάν) και, έχοντας εξελιχθεί με την πάροδο των αιώνων, είναι σήμερα ένα γαστρονομικό hotspot. Τα αρώματα των πάγκων με μαροκινά, λιβανέζικα, αφρικανικά και ιαπωνικά φαγητά αναμειγνύονται με τρόπο σχεδόν προκλητικό. Δοκιμάστε το αφράτο κουσκούς από το Le Traiteur Marocain ή τις κρέπες και τα σάντουιτς από το Chez Alain Miam Miam.

Gare Maritime Food Market, Βρυξέλλες

Με δέκα γευστικές προτάσεις και ένα μπαρ, η αγορά Gare Maritime Food Market προσφέρει μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Απολαύστε κλασσικές βελγικές γεύσεις και αρώματα στη ζεστή ατμόσφαιρα του ιστορικού σταθμού Gare Maritime – μια τεράστια αίθουσα, πρώην αποθήκη εμπορευμάτων.

Ανοίγοντας το 2021 εν μέσω πανδημίας, η αγορά Gare Maritime Food Market έφερε μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ της περιοχής κάτω από μια στέγη, σε ένα χαλαρό αλλά πολύ κομψό περιβάλλον. Η Gare Maritime Food Market προσφέρει έναν μοναδικό προορισμό τόσο για ντόπιους όσο και για επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν το καλύτερο φαγητό και ποτό της πόλης. Είναι ένας υπέροχος εσωτερικός χώρος για να περάσετε ευχάριστα μια από τις πάρα πολλές βελγικές βροχερές ημέρες.

Time Out Market, Λισαβόνα

Το περιοδικό Time Out επιμελήθηκε αυτή την κεφάτη αγορά στο Cais do Sodre, η οποία συνδυάζει με τεράστια επιτυχία την υψηλή γαστρονομία με το street food. Βρίσκεται μέσα στην Mercado da Ribeira, όπου οι ντόπιοι αγοράζουν τα κρέατα και τα ψάρια τους, και είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στη Λισαβόνα για να περάσετε τη μέρα σας, τρώγοντας και πίνοντας από περισσότερα από 50 διαφορετικά περίπτερα.

Όλα τα περίπτερα ήταν επιλογή του προσωπικού του περιοδικού Time Out, οπότε όποιο περίπτερο και αν σας γοητεύσει, μπορείτε να είστε σίγουροι για την εξαιρετική του ποιότητα. Ξεκινήστε με αλλαντικά από το Manteigaria Silva και τελειώστε με ιταλικό παγωτό χωνάκι από το Santini. Ενδιάμεσα, απολαύστε γαρίδες από το Marisqueira Azul και σάντουιτς με μοσχαρίσια μπριζόλα στο O Prego da Peixaria. Η αγορά Time Out Market είναι must για τους λάτρεις του φαγητού. Ένας από τους καλύτερους λόγους για να την επισκεφθείτε είναι για να δοκιμάσετε την κουζίνα μερικών από τους πιο διάσημους σεφ της Πορτογαλίας, όπως οι Miguel Castro e Silva, Marlene Vieira, Miguel Laffan και Henrique Sá Pessoa.

Torvehallerne, Κοπεγχάγη

Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης που αγαπούν τη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της πόλης τους. Η Torvehallerne στο σταθμό Nørreport είναι must για κάθε επισκέπτη. Στους περισσότερους από 60 πάγκους της μπορείτε να βρείτε από φρέσκα ψάρια, λαχανικά και κρέας, μέχρι ό,τι άλλο μπορεί επιθυμεί η καρδιά σας – από εξωτικά μπαχαρικά μέχρι καφέ και από μακαρόν μέχρι δανέζικες λιχουδιές από το νησί Bornholm.

Το Torvehallerne είναι επίσης ένα γαστρονομικό hotspot, καθώς διαθέτει και πολλές έτοιμες επιλογές από καφέ και δανέζικα γλυκά μέχρι σάντουιτς και πίτσα. Είναι ιδανικό μέρος για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, για τα ψώνια σας ή απλώς για μια βόλτα.

Διαβάστε ακόμη: