«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εξελιχθεί ακόμη χειρότερα για τη Ρωσία. Δεν πρέπει να καταπίνετε ενημερωτικά ηρεμιστικά, η κατάσταση για εμάς πρόκειται να επιδεινωθεί», ανέφερε αρχικά ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Μιχαήλ Χονταρένοκ, σε χθεσινή (16/05) εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και προσέθεσε:

«Η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα εντολής επιστράτευσης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Η επιθυμία να υπερασπιστούν την πατρίδα τους είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής, σκοπεύουν να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

Το βασικό γνώρισμα στη δουλειά μας είναι να υπάρχει αίσθηση στρατιωτικού και πολιτικού ρεαλισμού. Αν κινηθείς παραπέρα, τότε η πραγματικότητα της ιστορίας θα σε χτυπήσει σφοδρά.

Για τον Θεό, μην απειλείτε με ρουκέτες τη Φινλανδία· μάλλον, φαντάζει με αστείο. Το κυριότερο έλλειμμα της θέσης μας αποτελεί η πλήρης γεωπολιτική απομόνωση και –όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχθούμε– επί της ουσίας, όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση».

Οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν την θέση του Κρεμλίνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής, Όλγα Σκαμπέγιεβα, αντιδρώντας έντονα ύστερα από κάθε σχόλιο, υποστήριξε στην αποφώνηση ότι «η Μόσχα αναγκάστηκε να αντιδράσει, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος με όλους όσοι επιθυμούν να μας εξαφανίσουν».

«Έπεσε» η Μαριούπολη: Παραδόθηκαν οι τελευταίοι μαχητές του Αζοφστάλ, εκκένωση με λεωφορεία

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τα ξημερώματα (17/05) το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί αντέχουν εδώ και εβδομάδες μπροστά στους σχεδόν συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο στρατός διέταξε τα στρατεύματα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ να επικεντρώσουν τις προσπάθειες «για να σωθούν ζωές».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των ανδρών μας», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας επεσήμανε ότι «η… φρουρά της Μαριούπολης εκπλήρωσε την αποστολή της», σε γραπτή τοποθέτηση.