Η Ruja Ignatova, γνωστή και ως «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» βρίσκεται στη λίστα με τους 10 πιο καταζητούμενους ανθρώπους από το FBI. Η Ignatova, υπήκοος Βουλγαρίας, καταζητείται για τον φερόμενο ρόλο της στη διαχείριση μιας απάτης με κρυπτονομίσματα γνωστή ως «OneCoin».

Οι ομοσπονδιακοί ανακριτές κατηγορούν την Ignatova ότι χρησιμοποίησε το σχέδιο για να εξαπατήσει θύματα για περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, η δράστιδα αγνοείται από το 2017, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν ένταλμα σύλληψης και οι ανακριτές άρχισαν να την πλησιάζουν. Το 2014, το «OneCoin», ένα αυτοαποκαλούμενο κρυπτονόμισμα, άρχισε να προσφέρει στους αγοραστές προμήθεια εάν πουλούσαν το νόμισμα σε περισσότερα άτομα.

Ομως, οι πράκτορες του FBI λένε ότι το «OneCoin» ήταν απάτη και ποτέ δεν διαφυλάχθηκε από την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, επρόκειτο ουσιαστικά για ένα σχέδιο Ponzi μεταμφιεσμένο σε κρυπτονόμισμα.

Το τέλειο σχέδιο

Η 40χρονη «δρομολόγησε τέλεια το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη την ξέφρενη πορεία των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», δήλωσε ο Damian Williams, ο ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν. Το FBI προσθέτει τους φυγάδες στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το ευρύ κοινό μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Μια ειδοποίηση του προεδρείου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα πρόσφερε αμοιβή 100.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγούσε στη σύλληψη της Ignatova, η οποία κατηγορήθηκε το 2019 με οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω εμβάσματος και της απάτης σε τίτλους. Σημειώνεται, ότι είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων ανθρώπων του FBI.

Είναι στην Ελλάδα;

Ο Jamie Bartlett, του BBC που έκανε την έρευνα αποκαλύπτοντας την απάτη της Ignatova και τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε το «OneCoin» στα φερόμενα θύματά της, είπε ότι η ανακοίνωση του FBI αύξησε τις πιθανότητες σύλληψης της. «Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη στην υπόθεση από τότε που εξαφανίστηκε ο Dr Ruja τον Οκτώβριο του 2017», είπε. Ο Bartlett, ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση εδώ και χρόνια, είπε ότι ένας από τους λόγους που ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστεί η Ruja Ignatova είναι ότι εξαφανίστηκε με τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τη να διαφύγει από τις συνέπειες του νόμου. Η Ignatova εθεάθη για τελευταία φορά να επιβιβάζεται σε πτήση από τη Βουλγαρία προς Ελλάδα το 2017 και έκτοτε αγνοείται.