Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Παρασκευή, διευρύνοντας τις απώλειες εν μέσω μιας παγκόσμιας ύφεσης, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ πυροδότησαν φόβους για ύφεση.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 δείκτης σημείωνε πτώση 1,3% στις 8:14 π.μ., με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να ηγούνται των απωλειών, με πτώση 2,6%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση κατά 1,49% στις 17.813 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 0,80% και τις 7.312 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο μειώνεται 0,53% φτάνοντας τις 8.237 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κάμπτεται κατά 1,82% στις 32.266 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.760 μονάδες μειωμένος κατά 0,89%.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν υποχωρήσει λόγω της καταιγιστικής δράσης των κεντρικών τραπεζών – με την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί τα επιτόκια και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να τα αυξάνει αυτή την εβδομάδα – μαζί με τα επισφαλή εταιρικά κέρδη και τις ανακοινώσεις στοιχείων.

Ο Stoxx 600 την Πέμπτη υπέστη τη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα Ιουνίου, επιβαρυνόμενος και πάλι από τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, καθώς η γαλλική τράπεζα Societe Generale υποβάθμισε τις προοπτικές της και η BOE ψήφισε για τη μείωση των επιτοκίων.

Η απόφαση της Πέμπτης οδήγησε το βασικό επιτόκιο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας από το 5,25% στο 5%, μετά από μια οριακή ψηφοφορία 5-4 μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής. Οι αγορές δεν είχαν πεισθεί πλήρως ότι η BOE θα προχωρούσε σε αυτό το βήμα.

Ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι δήλωσε στο CNBC ότι η κατεύθυνση για τα επιτόκια ήταν “αρκετά σαφής”, αλλά δεν θα σχολίαζε την έκταση ή το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω μειώσεων και δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών και τους μισθούς θα παρακολουθούνται στενά. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει προσδοκίες για συγκράτηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από νέα μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών Amazon, Apple και Intel ήταν μικτά την Πέμπτη. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση, καθώς αυξήθηκε η νευρικότητα γύρω από την κατάσταση της οικονομίας, αφού οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας ήταν υψηλότερες του αναμενόμενου, ενώ τα στοιχεία για τη μεταποίηση επιβραδύνθηκαν.

Περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν στην εικόνα της αμερικανικής οικονομίας την Παρασκευή, καθώς το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ δημοσιεύει την έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, ενώ η Ευρώπη είναι ήσυχη στο μέτωπο των δεδομένων.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν απότομες απώλειες την Παρασκευή, με τους δείκτες αναφοράς της Ιαπωνίας να καταγράφουν πτώση έως και 5%.

Διαβάστε ακόμη: