Η (μακράν) πιο επιτυχημένη εισαγωγή νέας εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας είναι η Optima Bank, τόσο από πλευράς αποδόσεων, που σε μια «χειμαζόμενη» αγορά καταγράφει εκπληκτική πορεία, όσο και από πλευράς μεγεθών που κινούνται σε ιστορικά υψηλά ανά τρίμηνο.
Απόρροια αυτής της εξαιρετικής πορείας είναι η είσοδος στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap πριν κλείσει έναν χρόνο στο ταμπλό, ενώ με απόφαση της επιτροπής δεικτών του Χ.Α. πλέον, από τις 23 Δεκεμβρίου θα αποτελεί μέλος των 25 μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς εισάγεται στον FTSE 25.
Στο συγκεκριμένο δείκτη συμμετέχουν οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank), οπότε πλέον ο κλάδος θα έχει πέντε εκπροσώπους μετά από πολλά χρόνια όπου είχε απαξιωθεί σημαντικά. H Optima Bank θα πάρει τη θέση της Autohellas, του ομίλου Βασιλάκη, η οποία υποβιβάζεται στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Θυμίζουμε πως η Optima Bank εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο πριν 13,5 μήνες, στις 4 Οκτωβρίου 2023, στην τιμή των 7,20 ευρώ, ενώ έκτοτε έχει αξιοσημείωτα ανοδική πορεία, τόσο στο ταμπλό, όσο και στον επιχειρηματικό στίβο, όπου αυξάνει σταθερά το αποτύπωμά της, με νέα καταστήματα και αύξηση χορηγήσεων.
Χθες η μετοχή έκλεισε στα 12,76 ευρώ, που σημαίνει ότι καταγράφει άνοδο +77,2% από την ημέρα της εισαγωγής, ενώ προ διμήνου, τον Σεπτέμβριο, είχε φτάσει έως το ιστορικό υψηλό των 13,34 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώθηκε χθες στα 941 εκατ. ευρώ, που τη φέρνει στην 20η θέση του συνόλου των αποτιμήσεων του Χ.Α.
Στοίχημα για τη νέα εποχή του κλάδου
Η εισαγωγή της Optima Bank ήταν ένα στοίχημα για την αγορά και τον τραπεζικό κλάδο ευρύτερα, που κάποτε αριθμούσε περί τις 13 εισηγμένες, ενώ πλέον έχει μείνει με τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Ελλάδος, την Attica Bank που αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα και πλέον την Optima Bank. Μάλιστα, η εισαγωγή της Optima Bank, ήταν η πρώτη τραπεζική εισαγωγή μετά από 17 χρόνια για το Χ.Α.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε δομική επιστροφή τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια οικονομική πραγματικότητα αλλά και στο χρηματιστήριο, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου τη δεκαετία που ξεκίνησε το 2010, με αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, μπαράζ από reverse split σε μετοχές και τραπεζικό δείκτη για να μην… μηδενίσουν και πολλά άλλα που παρέπεμπαν σε πτώχευση.
Άρα, ο κλάδος, που αποτελεί την απόλυτη ναυαρχίδα του Χρηματιστηρίου, έχει ανάγκη από την καλή πορεία – χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά – κάθε νέου «παίκτη», όπως είναι η Optima Bank αλλά και η Παγκρήτρια που σταδιακά θα αρχίσει να παίζει ρόλο ολοένα και περισσότερο σε κεντρικό επίπεδο.
Η δημόσια εγγραφή της Optima Bank – που μετοχικά βρίσκεται υπό την ευρύτερη επιρροή της Motor Oil και της οικογένειας Βαρδινογιάννη – υπερκαλύφθηκε 3,7 φορές, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 548,6 εκατ. ευρώ, ενώ ζητούνταν 151 εκατ. ευρώ. Η εισαγωγή της Optima Bank ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2007 και την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εισήλθε τότε στην τιμή των 11 ευρώ, με αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.
Η Optima Bank έχει το πλεονέκτημα έναντι των «παλιών» του κλάδου να είναι ένα καινούριο «μαγαζί», καθαρό, χωρίς τα βαρίδια των υπολοίπων, με καλή κερδοφορία και μαζεμένο management, ενώ έχει και πολύ δραστήρια χρηματιστηριακή εταιρεία με καλό τμήμα ανάλυσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η τράπεζα πέρασε στην κερδοφορία, ενώ μολονότι λειτουργεί σχεδόν πέντε χρόνια, εντούτοις έφτασε να κατέχει το 1,5% των συνολικών δανείων και το 1% των καταθέσεων της χώρας.
Αποτελέσματα – ρεκόρ στο 9μηνο του 2024
Στο φετινό 9μηνο η Optima Bank είχε καθαρά κέρδη 108,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 50% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ υπερέβησαν μάλιστα τα συνολικά κέρδη του 2023 που ήταν στα 103 εκατ. ευρώ.
Η υψηλή αύξηση των κερδών της τράπεζας, βασίστηκε στην ισχυρή οργανική ανάπτυξη, τόσο σε καταθέσεις όσο και σε δάνεια, καταφέρνοντας μάλιστα να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Το 9μηνο του 2024 η τράπεζα χορήγησε δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2023). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δανειακά της υπόλοιπα να αυξηθούν κατά 1,1 δισ. αγγίζοντας τα 3,3 δισ., που ισοδυναμεί με ποσοστιαία αύξηση 48% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, οι καταθέσεις ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας το 1 δισ. σε απόλυτο νούμερο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στα 18 ευρώ η τιμή – στόχος από την Παντελάκης Χρηματιστηριακή
Πριν από έναν μήνα, στις 24 Οκτωβρίου, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή εξέδωσε ανάλυση για την μετοχή της Optima Bank κάνοντας σύσταση «αγοράς» με τιμή στόχο τα 18 ευρώ, η οποία υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 41% συγκριτικά με τα τρέχοντα επίπεδα. Οι αναλυτές της ΑΧΕ αναμένουν χρήση – ρεκόρ φέτος, με την κερδοφορία να φτάνει στα 140 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένουν τις καταθέσεις έως το 2026 να έχουν φτάσει στα 6,5 δισ. ευρώ.
Αναμένουν αύξηση των δανειακών υπολοίπων της τράπεζας στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ για το 2024, 1 δισ. ευρώ για το 2025 και 0,9 δισ. για το 2026, φτάνοντας στα 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόδοση των ενσωμάτων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) θα είναι σταθερά άνω του 20% και συγκεκριμένα 25,3% για το 2024, 24,1% για το 2025 και 23,3% για το 2026, ξεχωρίζοντας την Optima Bank από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Επίσης, τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξάνονται κατά 20% κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-2026.
Τέλος, η ΑΧΕ σημείωνε πως η τράπεζα είναι πολύ καλά τοποθετημένη προκειμένου να αξιοποιήσει την δυναμική της εγχώριας τραπεζικής αγοράς και ταυτόχρονα να συνεχίσει να αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό εκμεταλλευόμενη το μοναδικό μοντέλο λειτουργίας της.
Το ιστορικό
Η Optima Bank δημιουργήθηκε στις 31 Ιουλίου 2019, μετά από την μεταβίβαση των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος και την ένταξή της στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ενώ στις 24 Οκτωβρίου 2019, ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος, στο Ψυχικό.
Έναν χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2020 η τράπεζα προχώρησε στην εξαγορά του 94,5% της Optima asset management ΑΕΔΑΚ από την Ireon Investments, ενώ πλέον ελέγχει το 99,4%, κάνοντας σημαντικό άνοιγμα στη θεσμική επενδυτική κοινότητα. Επίσης, το Δεκέμβριο του 2020 η Optima Bank εξαγόρασε το 100% της Optima factors από την Ireon Investments, θυγατρική του ομίλου Motor Oil.
Τον Ιανουάριο του 2021 ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 80 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα σήμερα έχει ένα δίκτυο από 29 καταστήματα, εκ των οποίων πάνω από 20 στην Αττική, τρία στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Λάρισα, ένα Χανιά, ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα στην Πάτρα και ένα στην Κόρινθο. Το μεσοπρόθεσμο πλάνο της διοίκησης είναι να ανοίξει καταστήματα και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας με έμφαση σε περιοχές όπως Πάτρα, Γιάννενα, Βόλος, Χανιά, Ρόδος κ.α.