Στον «αέρα» βρίσκεται στην κυριολεξία η αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ της Παγκρήτιας τράπεζας, συμφερόντων του πρώην μεγαλοτραπεζίτη Μ. Σάλλα, ο οποίος απηλλάγη του πλήθους κακουργηματικών διώξεων και κατηγοριών που του είχαν ασκηθεί από την Δικαιοσύνη λόγω της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης που παρείχε ασυλία στους τραπεζίτες!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η πρόεδρος της Ε.Κ. κυρία Βασιλική Λαζαράκου, ζήτησε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, μία μέρα πριν τη συζήτηση στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς (την Πέμπτη) του θέματος της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου της Παγκρήτιας, να σταλεί επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, δια της οποίας να ζητείται έγκριση των προτεινόμενων μελών για το ΔΣ, ως προς το Fit and Proper!!!  Όπερ και εγένετο!
Η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος υπήρξε εντυπωσιακά ταχύτατη! Έφθασε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς μία ώρα πριν ξεκινήσει το ΔΣ που περιελάμβανε το ζήτημα της έγκρισης της αύξησης της Παγκρήτιας!
Ωστόσο το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του Γιάννη Στουρνάρα προς την Β. Λαζαράκου τίναξε στην κυριολεξία στον αέρα την αύξηση της Παγκρήτιας!
Ο διοικητής της ΤτΕ έστειλε τελεσίγραφο ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Fit and Proper από ένα συγκεκριμένο προτεινόμενο μέλος για το ΔΣ της Παγκρήτιας, πρόσωπο πολύ στενά συνδεδεμένο με τον Μ. Σάλλα και πως η αύξηση δεν θα προχωρήσει εάν προηγουμένως το συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ δεν παραιτηθεί!!!
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την σχετική επιστολή Στουρνάρα, δεν ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης το ενημερωτικό της Παγκρήτιας, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον το ζήτημα της αύξησης των 100 εκατ. ευρώ, πληροφορώντας τον Μ. Σάλλα και τους λοιπούς μετόχους ότι το θέμα θα επανέλθει προς εξέταση περί τα τέλη Αυγούστου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν πληροί τις απαιτήσεις του Fit and Proper θα έχει παραιτηθεί.
Καλά ενημερωμένες πηγές, με γνώση του θέματος εκ των έσω, επισημαίνουν ότι ο Μ. Σάλλας ήταν έξαλλος με την εξέλιξη αυτή της …τελευταίας στιγμής και για το λόγο αυτό φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κυρία Λαζαράκου ζητώντας εξηγήσεις!
Πάντως, γνώστες των τραπεζικών ζητημάτων, εντάσσουν την εξέλιξη αυτή στο πλαίσιο της εδώ και χρόνια σύγκρουσης μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και Μιχάλη Σάλλα, που μετά από σοβαρό χρονικό διάστημα ανακωχής, κάνει την επανεμφάνιση της!
Και την ώρα τούτη μένει πλέον να καταδειχθεί στην πράξη αν ο Μ. Σάλλας στηλώσει τα πόδια και αντισταθεί στην απόφαση αυτή ή θα εξαναγκασθεί να ζητήσει την παραίτηση του πιο στενού του προσώπου στην τράπεζα, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η σχετική διαδικασία!

Οι 3 «κυρίες συνήγοροι του διαβόλου», σύζυγοι «πολιτικών παραγόντων» για όλες τις «δουλειές»!

Έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σε δικαστικούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους το γεγονός ότι όπως προκύπτει από την δικογραφία αλλά και τις καταθέσεις μαρτύρων που επιβεβαιώνονται από τις πληροφορίες, οι Κουτσολιούτσοι πλήρωναν τους δικηγόρους τους ή αν θέλετε τους νομικούς τους συμβούλους, αφανείς και εμφανείς, με το ιλιγγιώδες ποσόν των 2 εκατ. ευρώ ετησίως! 180.000 ευρώ το μήνα για υπηρεσίες νομικές που δεν συνάδουν με τον όγκο του αντικειμένου! Γιατί τα πλήρωναν λοιπόν αυτά τα λεφτά οι Κουτσολιούτσοι και υπηρεσίες άραγε προσέφεραν οι …νομικοί σύμβουλοι;
Μήπως ήταν νταραβεριτζήδες και όχι απλά δικηγόροι;> Μήπως είχαν σχέσεις και επαφές με την Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες Αρχές;
Μήπως είχαν δυνατότητα παρέμβασης σε κρίσιμα και καθοριστικά υπουργεία που αφορούσαν ελέγχους αλλά και την έκβαση των υποθέσεων της Folli follie;

Μήπως είχαν άμεση σύνδεση με την τότε συγκυβέρνηση και μπορούσαν έτσι να επηρεάσουν καταστάσεις, την πορεία της έρευνας ή να προκαλέσουν κωλυσιεργίες;
Και εντέλει μήπως το κύκλωμα αυτό συνεχίζει τη δράση του και σήμερα, Εκμεταλλευόμενο πρόσωπα, καταστάσεις και επιρροές, ιδίως σε μεγάλο (σχετικά) κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Το γεγονός είναι πως στην υπόθεση αυτή εργολαβικά έδρασαν κάμποσοι δικηγόροι εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις ήταν γυναίκες!
Και οι τρεις κατά σύμπτωση ήταν σύζυγοι πολιτικών παραγόντων, εκ των οποίων ο ένας είχε αναλάβει κατά το παρελθόν κορυφαία κυβερνητική θέση, ενώ οι άλλοι δύο σύζυγοι των γυναικών νομικών συμβούλων, κατά σύμπτωση δικηγόροι και αυτοί, χρημάτισαν σε καίριες κυβερνητικές θέσεις κρίσιμων για την υπόθεση υπουργείων!
Υπό αυτό το πρίσμα διερωτώμαι: υπήρχαν σχέσεις των δικηγόρων με την κυβέρνηση; Υπήρχαν σχέσεις με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας και Δικαιοσύνης; Μπορούσε κανείς εξ αυτών να επηρεάσει την Επ. Κεφαλαιαγοράς; Υπήρχε διασύνδεση όλων μαζί με τράπεζες, χρηματιστηριακές και fund managers;
Η διαπλοκή είναι προφανής όπως και οι ενδείξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης όπου οι συνήγοροι του διαβόλου και τα ανδρόγυνα του τρόμου είχαν ρόλο κεντρικό και ενδεχομένως διευθυντικό!
Ας ανοίξουν επομένως τώρα τα κινητά τους τηλέφωνα για να διαπιστωθούν σχέσεις και επαφές κατά την επίμαχη χρονική περίοδο, ας ανοίξουν και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί για να ακολουθήσουμε την διαδρομή του χρήματος…

Οι 6 καυτές υποθέσεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς που πάνε για παραγραφή (!!!) και με το νόμο (Σταικούρα)!

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε οι πρώτοι και μόνοι που αποκαλύψαμε και αναδείξαμε τον νόμο έκτρωμα του Χρ. Σταικούρα, βάσει του οποίου τα χρηματιστηριακά κακουργήματα παραγράφονται σε 5 αντί για 10 χρόνια που ίσχυε ως σήμερα.
Σε απλά λόγια η διάταξη αυτή που εντάχθηκε ως τροπολογία στον νέο νόμο για την Επ. Κεφαλαιαγοράς τον οποίο επεξεργαζόταν ο υφυπουργός κ. Ζαββός, ένας πραγματικός τεχνοκράτης, έντιμος και ακέραιος που για λόγους αδιευκρίνιστους εξωθήθηκε σε παραίτηση (!!!), επί της ουσίας επιφέρει αφενός την συγκάλυψη και αφετέρου την αμνηστία σε πλείστους όσους χρηματιστηριακούς απατεώνες που κερδοσκόπησαν και πλούτισαν εις βάρος του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς!
Και είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι την ώρα τούτη πάρα πολλές μείζονος σημασίας υποθέσεις λιμνάζουν στα συρτάρια της Επ. Κεφαλαιαγοράς η οποία όπως παραδόξως καθυστερεί συνεχώς τόσο την «εξιχνίαση» τους όσο και τη συζήτηση στο ΔΣ προκειμένου να επιβληθούν ποινές και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα!
Έχουμε κατ’ επανάληψη απευθύνει δημόσιο ερώτημα προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς αλλά και το Υπ. Οικονομικών «πόσες και ποιες υποθέσεις χρηματιστηριακής απάτης βρίσκονται αραχνιασμένες στα ντουλάπια της Αρχής και οδηγούνται προς παραγραφή;»! Και απάντηση δεν έχουμε λάβει, ούτε πρόκειται να λάβουμε. Και την ίδια στιγμή κάποιοι «χρυσοκάνθαροι» του Χρηματιστηρίου θα τρίβουν τα χέρια τους ότι την έβγαλαν καθαρή!!! Μια θλιβερή νέα επανάληψη της ασυλίας των τραπεζιτών, πάλι μέσα από νομοθέτημα της τελευταίας στιγμής υπό τη μορφή τροπολογίας…
Επειδή ο κατάλογος των προς παραγραφή υποθέσεων είναι μακρύς, εμείς απλώς – για να ανοίξουν τα μάτια των μικρών κυρίως επενδυτών – θέτουμε ερωτήματα για 6 καυτές υποθέσεις, μείζονος ενδιαφέροντος και ποινικής σημασίας!

1. Τι γίνεται με την υπόθεση μεγαλοεργολάβου ο οποίος κατηγορείται για χειραγώγηση αλλά και κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης πριν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του εργοληπτικού ομίλου; Ο οποίος πούλησε εν γνώσει του αθρόα μετοχές πριν ανακοινωθεί η αύξηση που ευλόγως προκάλεσε την πτώση της τιμής της μετοχής!
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω μεγαλόσχημος επιχειρηματίας – εργολάβος κατηγορείται ακόμη, από άλλη Ανεξάρτητη Αρχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που σχετίζεται με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα!
2. Αληθεύει ότι στα συρτάρια της Επ. Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται βαρβάτη υπόθεση πρώην μεγαλοτραπεζίτη για χειραγώγηση, εσωτερική πληροφόρηση και χρηματιστηριακή απάτη, ο οποίος ήδη απολαμβάνει τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για την ασυλία των τραπεζιτών;
3. Τι πραγματικά συμβαίνει με υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης και χειραγώγησης της μετοχής υπό «κρατικό» έλεγχο επιχείρησης, από δήθεν σοβαρό χρηματιστή – νταραβεριτζή; Η οποία μετά βεβαιότητας πάνω από μια 5ετία σέρνεται από συρτάρι σε συρτάρι, ενώ ήδη έχει υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών! Όπως πάει η δουλειά, βρίσκεται μια ανάσα από την παραγραφή! Την σκαπουλάρει κι αυτός…
4. Φημολογείται εντόνως στις παρυφές της Επ. Κεφαλαιαγοράς ότι υπάρχει ένα πόρισμα για την χειραγώγηση μεγάλης υπό κρατικό έλεγχο εισηγμένης κατά την περίοδο 2016-17, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και επί προηγούμενης διοίκησης της, με ταυτόχρονη παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού σε παρουσίαση και δημοσίευση επίσημων οικονομικών στοιχείων τα οποία είχαν αρχικώς αλλοιωθεί και αποκαταστάθηκαν εκ των υστέρων!!
5. και 6. Σε ποιο σημείο άραγε βρίσκεται η έρευνα για τις 2 κραυγαλέες και καραμπινάτες υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης, χειραγώγησης και κερδοσκοπίας σε βάρος των τραπεζών Πειραιώς και Alpha πριν την ανακοίνωση των αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ; Έχουν εντοπισθεί οι υπαίτιοι των διαρροών; Έχουν ελεγχθεί οι χρηματιστηριακές συναλλαγές; Αποκαλύφθηκαν οι κερδοσκόποι; Ποιοι έκαναν τελικά χειραγώγηση διά μέσω της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης;

Ποια συστημική τράπεζα αποκαλείται από το περιβάλλον του Γιάννη Στουρνάρα ως «τρύπια κάλτσα»;

Ποια συστημική Τράπεζα, αποκαλείται από το περιβάλλον (αχ αυτά τα περιβάλλοντα!) του Γιάννη Στουρνάρα ως «τρύπια κάλτσα»;

Εννοούν βεβαίως στην ΤτΕ ότι η συστημική αυτή Τράπεζα χρειάζεται επειγόντως κεφαλαιακή ενίσχυση αν και αυτό επίσημα δεν αναφέρεταιπουθενά από τον κεντρικό τραπεζίτη και είναι απορίας άξιο το ‘γιατί’.

Είμαι περίεργος να δώ αν τα επερχόμενα stresstest της ΕΚΤ και της διοικήτριας κας Λαγκάρντ θα καταδείξουν την ανάγκη κεφαλαιοποίησης.

Μαθαίνω όμως από Φρανκφούρτη μεριά όπου και η έδρα της ΕΚΤ, πως αυτή τη φορά λόγω βαριάς ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία, τα stresstest θα είναι πολύ χαλαρά και οι πιο πολλές τράπεζες θα τη γλυτώσουν.

Πάντως η φράση που ακούγεται, υψηλόφωνα μάλιστα στο επιβλητικό κτίριο της ΤτΕ στην Πανεπιστημίου είναι πως «αν δεν ενισχυθεί με κεφάλαια επειγόντως η …τρύπια κάλτσα, σε λίγο θα γίνει Τράπεζα πρώτου ορόφου, δηλαδή δεν θα έχει καθόλου καταστήματα λιανικής».

Η αλήθεια είναι πως τα κλείνει σωρηδόν τα καταστήματά της η συγκεκριμένη συστημική Τράπεζα και μένει με τα ΑΤΜ

Οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις των τραπεζιτών, οι «ημέτεροι» και το νέο σύστημα διαπλοκής!

Παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια πολιτική επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων από τις συστημικές τράπεζες, προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, πολλούς και διάφορους, γνωστούς από το παρελθόν, «εκλεκτούς» και «ημέτερους»!
Είναι πλέον πασιφανές πως οι αξιότιμοι κύριοι τραπεζίτες, την ώρα που έχουν κλειστή τη στρόφιγγα παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανοίγουν τους κρουνούς των χρηματοδοτήσεων στους στενούς διαχρονικούς τους φίλους, τους διαβόητους «δημοσιοσχετίστες» που έκαναν καριέρα στηριγμένη στις πλάτες του τραπεζικού συστήματος εν μέσω ρυθμίσεων και ειδικών σχέσεων αγοράς και πώλησης περιουσιακών στοιχείων!

Το γεγονός των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων αποτελεί ένα φαινόμενο στρεβλό, που νοθεύει τον ανταγωνισμό, τους υγιείς όρους λειτουργίας της αγοράς και το οποίο προφανώς αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινούριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα αποτελείται από στενούς φίλους, ημέτερους και εκλεκτούς! Μια νέα διαπλοκή!
Συνεχίζεται …