Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προχώρησε σε μια προειδοποίηση ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμη για άσχημα νέα από το ουκρανικό μέτωπο, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ολική εισβολή της Ρωσίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις».

Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και στις καλές και στις κακές στιγμές. Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα», χωρίς, ωστόσο, να δώσει διευκρινίσεις.

Με τη Ρωσία να ενισχύει, με απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά περίπου 170.000 σε συνολικά 1,3 εκατ. τις στρατιωτικές δυνάμεις της, οι Δυτικοί σύμμαχοι διαβουλεύονται για την αποστολή πυρομαχικών και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αναφέρει το Politico για την Ουκρανία.

Παρά την αντεπίθεση της Ουκρανίας το καλοκαίρι, οι γραμμές των μετώπων έχουν μετακινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες, όμως οι Ουκρανοί έπληξαν με πυραύλους Κρουζ πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν καταφέρει πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

«Πρόκειται για μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στα μέτωπα», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατακερματισμένη κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης. «Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε», πρόσθεσε ο γραμματέας της Συμμαχίας, καλώντας τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Μια νίκη της Ρωσίας του Πούτιν δεν θα ήταν τραγωδία μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους υπόλοιπους συμμάχους, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ. «Όσο περισσότερο υποστηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει ο πόλεμος», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: