«Στόχος επετεύχθη». Με αυτή τη σύντομη φράση και χαμογελώντας αμέσως μετά την αναγγελία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήλθε της αίθουσας της ψηφοφορίας έχοντας επιτύχει τον κεντρικό πολιτικό στόχο που είχε θέσει: να γίνει νόμος του κράτους ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία και για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.
Εκ πρώτης όψεως, οι 51 διαφοροποιήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας-20 καταψήφισαν και 31 απείχαν της ψηφοφορίας-δεν είναι και λίγες. Αν σκεφτεί, όμως, κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια 19 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφιζαν το σύμφωνο συμβίωσης και λίγα χρόνια μετά μόλις 4 υπερψήφιζαν το δικαίωμα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι έκτοτε και πλέον ο λόγος του κλάσματος αντιστράφηκε, με πάνω από 2/3 των βουλευτών της ΝΔ να στηρίζουν το νομοθέτημα. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού που κρατούσαν το «τεφτέρι» των ψήφων…συνέχαιραν ο ένας τον άλλον δια χειραψίας μετά το πέρας της ψηφοφορίας, καθώς είχαν προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα. Έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμιζαν ότι ο αριθμός των 107 ναι που καταγράφηκαν στην κάλπη μόνο αυτονόητος δεν ήταν.
Πράγματι, μέχρι και χθες το πρωί ήταν σε εξέλιξη πυκνές παρασκηνιακές διεργασίες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνει και αυτός στην εξίσωση, συνομιλώντας με βουλευτές. Κάποιοι άλλαξαν γνώμη πραγματικά στο παρά πέντε, παρά τις επιφυλάξεις τους. Το Μαξίμου στέκεται ιδιαίτερα στο ναι που είπε ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Α’ Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος, ενώ και ο έτερος βουλευτής της Α’ Πειραιώς Νίκος Βλαχάκος εν τέλει υπερψήφισε. Παρόμοια κατάσταση και στην Β’ Πειραιώς, όπου ο Μιχάλης Λιβανός φέρεται να δέχθηκε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, ενώ και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος μετακινήθηκε την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να υπερψηφίσουν. Στο ναι στράφηκαν επίσης ο βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας που είχε επιφυλάξεις, ενώ φέρεται να υπερψήφισε και ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος, βεβαίως, χειροκρότησε τον Αντώνη Σαμαρά και μετά βρέθηκε και στο γραφείο του για να τον συγχαρεί για την ομιλία του.
«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο X αμέσως μετά το αποτέλεσμα. Σημειωτέον, στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συντηρητικές κυβερνήσεις νομοθέτησαν τον γάμο ομοφύλων, η πλειοψηφία των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και των Τόρις είχαν διαφοροποιηθεί. Κάτι που δείχνει αρκετά και για τη σύνθεση της Κ.Ο., αλλά και της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Αμέσως, δε, η είδηση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου αναμεταδόθηκε στα διεθνή ΜΜΕ, με ιδιαίτερη σημείωση ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομοθετεί το εν λόγω δικαίωμα.
Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 15, 2024
Η υπερψήφιση του πολιτικού γάμου, βεβαίως, δεν ήταν ανέφελη για τον πρωθυπουργό, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «άστραψε και βρόντηξε», ασκώντας πολιτική κριτική εφ’ όλης της ύλης στις επιλογές της κυβέρνησης και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν και δεν τον κατονόμασε. Μάλιστα, όταν μετά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε σε πηγαδάκι από ακριβώς για τη διαφοροποίησή του από τα όσα είχε πει στη δική του ομιλία ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε σιβυλλικά «ήταν οι απόψεις μου, τίποτα άλλο». «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του», αντέτεινε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις τοποθετήσεις Σαμαρά, μετά το τελικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας να συντηρήσει την αντιπαράθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης άκουσε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού από το σπίτι του, χωρίς να…ενθουσιαστεί. Απέφυγε, όμως, να ρίξει λάδι στη φωτιά, επιλέγοντας την οδό της παράκαμψης. Το Μαξίμου διατεινόταν ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο, αν και βουλευτές που υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο και συζητούσαν σε πηγαδάκια της Βουλής άφηναν αιχμές για την εν γένει στάση του κ. Σαμαρά. Η στρατηγική της μη απάντησης από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν αποκρούει τον κίνδυνο ο πρώην πρωθυπουργός να «οπλίσει» εκ νέου σε επόμενο χρόνο, με δεδομένο ότι πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές.
Οι γαλάζιες διαφοροποιήσεις
Πέραν του κ. Σαμαρά, πάντως, πολιτικό γεγονός είναι και οι μάλλον προβλέψιμες τέσσερις αποχές μελών του υπουργικού συμβουλίου: του Μάκη Βορίδη, της Μαρίας Κεφάλα, του Γιάννη Μπούγα και του Σταύρου Κελέτση. Αντιθέτως, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπερψήφισαν. Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση της κυρίας Κεφάλα και εν συνεχεία του κ. Μπούγα, αν και δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια βεβιασμένη κίνηση.
Τα γαλάζια όχι πέραν του κ. Σαμαρά, είχαν προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς καταψήφισαν οι Χαράλαμπος Αθανασίου , Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης.
Και ο αριθμός των 31 αποχών επίσης δεν εξέπληξε, ενώ ορισμένοι βουλευτές που ταλαντεύτηκαν εν τελεί επέλεξαν αυτή την οδό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι: Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Ανδριανός, Δημήτρης Κούβελας, Γιώργος Γεωργαντάς Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος, Γιάννης Καλλιάνος, Διονύσης Ακτύπης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Τραγάκης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Χρήστος Κέλλας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Μάνος Κόνσολας, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Παπασωτηρίου, Γιάννης Γιάτσιος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Μονογυιού, Θανάσης Ζεμπίλης, Κώστας Βλάσσης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κοτρωνιάς και Περικλής Μαντάς
Διαβάστε ακόμη:
- Κόντρα Μητσοτάκη – Φάμελλου: Δεν προχωρήσατε τη μεταρρύθμιση για τα ομόφυλα λόγω Πάνου Καμμένου
- Επιχείρηση «σκούπα» της Κομισιόν για τους influencers
- Βανδή σε Μπισμπίκη: Και πριν από αρκετό καιρό ξημέρωσε για μας… 14 Φλεβάρη
- Καίτη Γαρμπή: Ερωτεύομαι κάποιες γυναίκες αλλά πλατωνικά, δεν θα έκανα σεξ μαζί τους