Η επιχειρηματική δυσφορία (distress) μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2020 τους τρεις μήνες έως τον Μάιο στη Βρετανία και την Ευρώπη, καθώς οι πιστωτικοί όροι έγιναν αυστηρότεροι, σύμφωνα με δείκτη της δικηγορικής εταιρείας Weil Gotshal and Manges.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο καθώς τα υψηλότερα επιτόκια συμπιέζουν τη ρευστότητα.

Ο ευρύτερος δείκτης εταιρικής δυσχέρειας της μελέτης που καλύπτει επίσης μεγάλες εταιρείες υποχώρησε ελαφρά από τον Φεβρουάριο. Ο ορισμός της έκθεσης για την εταιρική δυσπραγία περιλαμβάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την εταιρική οικονομική υγεία και την ικανότητα εξυπηρέτησης των χρεών.

Η Βρετανία ήταν η πιο αναξιοπαθούντα χώρα, στριμωγμένη μεταξύ πεισματικά υψηλού πληθωρισμού και επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, φτάνοντας στο 4,8 προβληματικό επίπεδο έναντι ενός μέσου όρου 3,9 για τον συνολικό δείκτη.

Η εταιρική δυσφορία αυξήθηκε επίσης σημαντικά στη Γαλλία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

Στις 29 Απριλίου, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε AA-, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, ανησυχίες σχετικά με το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Σε επίπεδο κλάδου, τα ακίνητα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν τα πιο ταλαιπωρημένα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά η στενοχώρια στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν επίσης αιτία ανησυχίας.

Σημειώνεται ότι η μελέτη, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες εταιρείες και δείκτες χρηματοπιστωτικών αγορών, παρακολουθείται με βάση τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων και δείχνει μια καθυστέρηση περίπου 12 μηνών πριν τα δυσμενή επίπεδα μεταφραστούν σε πραγματικά ποσοστά αθέτησης.

Η S&P αναμένει ότι τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες υποεπενδυτικού βαθμού θα αυξηθούν στο 3,6% τον Μάρτιο του 2024 από 2,8% τον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα