Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι ήδη ταλαιπωρημένοι ιδιοκτήτες κατοικιών θα μπορούσαν να δουν τις μηνιαίες αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων να αυξάνονται απότομα τους επόμενους μήνες, αλλά τόνισε ότι τα νοικοκυριά σήμερα δεν είναι τόσο χρεωμένα όσο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζονται επί του παρόντος από μια κρίση κόστους ζωής και υψηλότερα επιτόκια καθώς λήγουν οι συμφωνίες τους για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζα της Αγγλίας, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα είπε ότι το μοντέλο της δείχνει ότι πάνω από 2 εκατομμύρια κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα δουν τις μηνιαίες πληρωμές να αυξάνονται μεταξύ 200 και 499 £ (259 έως 645 $) μέχρι το τέλος του 2026.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να δουν το μηνιαίο κόστος των στεγαστικών δανείων τους να αυξάνονται κατά περισσότερο από 500 λίρες στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι το ποσό του χρέους των νοικοκυριών παραμένει «κάπως χαμηλότερο» από την ιστορική κορύφωση που έφτασε το 2007.

Η έκθεση της κεντρικής τράπεζας έρχεται λίγο μετά την άνοδο του μέσου 2ετούς σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, εντείνοντας τους φόβους για μια επικείμενη «καταστροφή των στεγαστικών δανείων».

Το μέσο επιτόκιο μιας διετούς σταθερής συμφωνίας αυξήθηκε στο 6,70% την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής δεδομένων Moneyfacts. Αυτό το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων έφτασε στο 6,66% την Τρίτη, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 15 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα