Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στις 10 το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των επισκέψεων που έχει ξεκινήσει στα υπουργεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον στόχο η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αναφέρθηκε δε  στην ανάγκη η χώρα να καλυφθούν οι ανάγκες στελέχωσης στον χώρο της υγείας, αλλά κα στη ριζική αναμόρφωση των υποδομών υγείας.

Όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε την εισήγηση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα και σήμερα στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θέτει τη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των ενόπλων δυνάμεων, ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλυφθούν ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων για να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση η οποία πρέπει να να γίνει στο ΕΚΑΒ.

Ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα

Στην είσοδο του υπουργείου τον περίμενε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ανέβηκαν μαζί στον δεύτερο όροφο όπου είναι το γραφείο του υπουργού και πραγματοποιείται ήδη συνάντηση εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι η υγεία θα είναι προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Στην είσοδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν επίσης, εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας.

Ποιες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει, με αυτές τις επισκέψεις, να δείξει ότι το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς καθυστερήσεις. Ο ίδιος μάλιστα αναμένεται να κάνει μία ακόμα επίσκεψη, είτε στο υπουργείο Παιδείας, είτε στο Πολιτικής Προστασίας, τα οποία είναι πρώτης προτεραιότητας.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου να πάει σε αρκετά υπουργεία, ιδανικά σε δύο ανά εβδομάδα, για να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό των δράσεων με βάση του μπλε φακέλους, αλλά και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις άμεσες προτεραιότητες.

Η ενίσχυση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικό του στοίχημα για τη νέα τετραετία διακυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος τις 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, τη μείωση του χρόνου απόκρισης του ΕΚΑΒ τόσο στα αστικά κέντρα όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, και τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής κατά 50% για χειρουργεία και κατά 70% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ήδη ο Μιχάλη Χρυσοχοΐδης έχει διαμορφώσει μια πρώτη συγκροτημένη εικόνα σχετικά με τα δομικά και τα λειτουργικά ζητήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, μετά από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή των διοικητών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και των διοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τον Υπουργό Υγείας.

Επί τάπητος επίσης θα τεθεί και η ίδρυση των μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ ιδιαιτέρως στις απομακρυσμένες και τις νησιωτικές περιοχές, με τη συμβολή της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μία αναβάθμιση του ΕΚΑΒ που περιλαμβάνει εξ αντικειμένου τις αεροδιακομιδές αλλά και την νέα ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των νησιών με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου οι ανάγκες για αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά προς το λεκανοπέδιο ή και προς την Κρήτη, να επιστρέψουν εκ νέου σε ορθολογικά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα