Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά τις 10:30 έφτασε στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και αποτελεί το τρίτο υπουργείο κατά σειρά που επισκέπτεται μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο υπουργείο στο οποίο μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ακολούθησε το υπουργείο Υγείας.

Στην είσοδο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο και στο οικογενειακό επίδομα, ενίσχυση συνταξιούχων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες Πέμπτη, κατά την έναρξη της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων, είπε ότι δεν έχει το δικαίωμα να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν οι μεγάλες συναινέσεις και οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να μην περιορίσω τις προγραμματικές δηλώσεις σε έναν απλό κατάλογο μέτρων. Οι δεσμεύσεις είναι γνωστές, περιγράφονται στο πρόγραμμά μας».

Απαριθμώντας τις κινήσεις του για την τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε:

  • Συνέχιση εφάπαξ ενίσχυσης όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου -ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Στο εξής όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.

«Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο.

Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια, αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Διαβάστε περισσότερα