Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους στην εστίαση. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο για την εφαρμογή του, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Όπως εξήγησε, το ζήτημα “Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους στην εστίαση” απασχολεί την κυβέρνηση και συζητείται, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Επί του παρόντος, οι εργαζόμενοι της εστίασης είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα, ένα self test και ένα rapid test και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

Oι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, δεν έχουν υποχρέωση να υποβληθούν σε τεστ, εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή μετά τη μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες σε κλειστούς χώρους

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπαίνουν και μετά το φθινόπωρο μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες.

«Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η συνταγή», είπε συμπληρώνοντας πως κατά την διάρκεια της δοκιμής των μεικτών χώρων σημειώθηκε έξαρση των κρουσμάτων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Eστίαση – Λιανεμπόριο – Εκπαιδευτικοί

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί θέμα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από τα καταστήματα λιανεμπορίου. Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς αποτελεί ένα ζήτημα που δεν τίθεται στην συζήτηση προς το παρόν, λέγοντας δε πως το θέμα το έκλεισε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών δεν θα είναι υποχρεωτικός, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ωστόσο τόνισε ότι η είσοδος στις τάξεις θα γίνεται μόνο με εργαστηριακά τεστ.

«Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Αποφάσισα όμως ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. ‘Ανω του 70% έχει εμβολιαστεί. Σημαντικός αριθμός δεν έχει κάνει αυτή την κίνηση. Θα πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα σήμα που αυτό εγκυμονεί για την υγεία των εκπαιδευτικών», ανέφερε την Τρίτη ο πρωθυπουργός.

«Οι εκπαιδευτικοί εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά να μην εμβολιαστουν, είναι βέβαιο ότι θα υποστούν πρόσθετη ταλαιπωρία. Θα ζητήσουμε συχνά εργαστηριακά τεστ, όχι self test, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη», εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης.