Διευκρινίσεις για τα δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που οφείλουν να κάνουν οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Πρώτον, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

Δεύτερον, το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

Τρίτον, για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr.

Τέλος, οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, δεν έχουν υποχρέωση να υποβληθούν σε τεστ, εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή μετά τη μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Σημειώνεται πως υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως (1 self test και 1 rapid test) θα υποβάλλονται όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση σε όλη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19, την περασμένη εβδομάδα.

Πώς εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού;

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.070, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 477.975 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.241 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.